ТРИ авиона "Ц-17 глоубмастер" Америчког војног ваздухопловства минулог викенда атерирала су на аеродром "Константин Велики" у Нишу, а полетели су из америчке базе у Рамштајну, у југозападној Немачкој. Србију су напустили натоварени оружјем и муницијом коју су САД купиле од домаће наменске индустрије.

- Амерички војни транспортни авиони Ц-17 били су ангажовани за карго превоз производа српске наменске индустрије - званично је потврђено на нишком аеродрому.

И у дипломатским круговима незванично је потврђено да је товар америчких транспортних авиона чинило оружје, чији је формални купац из Америке. Непознато је, међутим, где је крајње одредиште убојите робе.

Србију је, према сазнањима "Новости", у трупу три "глоубмастера" напустила већа количина муниције за пешадијско наоружање. Реч је о тзв. малој муницији, коју користе аутоматске пушке и пиштољи. Американци су редован купац српског аутоматског оружја, које се у САД неретко преправља у спортско и ловачко наоружање. Преко океана протеклих година отишле су хиљаде тона домаће муниције, пиштоља и пушака, од чега највећи део чини програм фабрике "Застава оружје" из Крагујевца.

ЏИН СА КРИЛИМА Авион "Ц-17 глоубмастер" има распон крила од 53 метра, а укупна носивост летелице је 77,5 тона. Реч је о основном транспортном авиону америчке војске, који се непрекидно производи од осамдесетих година. Ц-17 је летелица вишеструке намене који се најчешће користи за транспорт робе и људства, десантирање терета и падобранаца, али и у медицинске и хумане сврхе. Поред Оружаних снага САД и армија НАТО држава, користе га и војске Аустралије, УАЕ и Катара. "Ц-17 глоубмастер" је највећи авион који је икада слетео на нишки аеродром.

- Америчка војска набавља и транспортује оружје и муницију не само за себе, већ и за више армија држава у којима САД имају војне базе, као што су Авганистан или Ирак - каже саговорник "Новости" упућен у трговину наоружањем. - У питању су партнерске војске, које Америка подржава својом логистиком. Реч је о такозваним ФМС мисијама, чији је циљ безбедан транспорт осетљивих товара.

Обављајући ове задатке, транспортни авиони Америчког ратног ваздухопловства крстаре светом, носећи различиту робу. Летелице слетеле у Ниш у свом товарним простору нису имале само наоружање, већ и друге потрепштине намењене америчким савезницима у свету.

Авион са ознаком лета РЦХ559 атерирао је у суботу на писту нишке вадушне луке у 12, а други са ознаком лета РЦХ202 у 15.37. А, у недељу, у 13.10 слетела је грдосија америчког војног ваздухопловства са ознаком РЦХ443, а у 15.10 "Ц-17 глоубмастер" је одлетео за базу Рамштајн.

Ово није први пут да, после НАТО бомбардовања, авиони Америчког ратног ваздухопловства слећу и одлећу са нишког аеродрома. Војне летелице САД током 2009. године "укњижиле" су 22 лета са цивилног аеродрома "Константин Велики" у Нишу и превезле 252 "путника". Ова информација је званично објављена у статистичком билтену града Ниша за ту годину.

У табеларном приказу оствареног ваздушног саобраћаја са нишког аеродрома, у билтену је било наведено да су летови авиона америчког војног ваздухопловства имали статус "бизнис" лета.

Како је било познато да су јула 2005. генерални секретар НАТО Јап де Хоп Схефер и тадашњи шеф дипломатије СЦГ Вук Драшковић потписали споразум само о копненим линијама комуникације снага НАТО преко наше територије, ове информације су тада изазвале чуђење. На аеродрому "Константин Велики" су, међутим, појаснили да су амерички ваздухоплови септембра 2009. довезли опрему и људство које је учествовало у припреми и спровођењу војно-медицинске вежбе "Медкјур 2009", која је одржана у Нишу.