Председник Покрета социјалиста Александар Вулин изјавио је данас да је рехабилитација Милана Недића апсолутно неприхватљива за ту партију и да му уопште није јасно одакле идеја о Недићевој рехабилитацији.

"Нигде у Европи ниједан премијер, који је био премијер земље за време окупације и управљао том земљом под чизмом или у сарадњи са немачким окупатором, није рехабилитован нити је неко уопште помислио на такву могућност", рекао је Вулин новинарима у Лазаревцу.

Како каже, потпуно му је нејасно одакле идеја о Недићевој рехабилитацији.

"Квислинг, по коме сви зовемо сараднике окупатора, био је премијер Норвешке и никоме у Норвешкој не пада на памет да га рехабилитује или да размишља о таквој могућности", казао је Вулин.

Како је додао, ни премијер вишијевске Француске Маршал Петен није рехабилитован, иако је био херој у Првом светском рату, нити премијер Словачке под окупацијом, Тисо.

"Наравно да никад неће бити рехабилитовани, јер нема тог оправдања због којег сте служили окупатору, па тако не може бити ни Милану Недићу", поручио је он додајући да је Недићева канцеларија "скоро могла да види Бањицу где је стрељано преко 80.000 хиљада Срба, Јевреја и Рома".

Покрет социјалиста, истакао је Вулин, не може да разуме рехабилитацију нацистичких слугу нити ревизију историје.

Он је упитао и каква је то порука нашој деци и нашој будућности - свако ко је сарађивао са окупатором једног дана ће ипак бити рехабилитовн.

"Значи немојте да се борите за слободу, да ризикујете, да се плашите да ће вам се десити нека Бањица, служите окупатору, одведите тамо неке друге људе, донесите уредбу као 1942. да је Београд град слободан од Јевреја и први такав у Европи, аплаудирајте томе, а једног дана ћемо вам све заборавити и опростити. Па нећемо", поручио је Вулин.

Процес правне рехабилитације председника српске владе за време окупације у току Другог светског рата Милана Недића, почео је у понедељак, 7. децембра, пред Вишим судом у Београду.

Недићеви потомци затражили су од суда да га рехабилитује односно да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права.