СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА партија Србије (СДПС) Расима Љајића покренуће процедуру за доношење скупштинске резолуције против свих појединаца, организација и покрета који су током Другог светског рата сарађивали са окупаторима.

Резолуција ће, кажу у СДПС, инсистирати на вредностима и тековинама антифашизма, јер наша земља спада у групу држава које су поднеле највећу жртву.

"Због тога се СДПС противи идеји рехабилитације Милана Недића, али и свих осталих који су током рата били на страни окупатора", наводи се у саопштењу ове странке.

- Као партија левице, ми баштинимо тековине антифашистичке борбе и очекујемо подршку за ову резолуцију - каже Мехо Омеровић, посланик СДПС-а. - Данас смо сведоци прекрајања историје и заборављања жртава које смо поднели током Другог светског рата. И као друштво и као држава морамо осудити слуге окупатора.

СПС: ПРОМЕНИТИ ЗАКОН ПОСЛАНИК СПС-а Неђо Јовановић рекао је да та партија сматра да законска регулатива о рехабилитацији мора да буде промењена, јер се рехабилитацијом личности као што је Милан Недић омогућава "реинкарнација зла". Јовановић је казао да је уверен да тај став дели и Влада. - Нико нас не може уверити да правна рехабилитација нема никакве везе са историјском - каже Неђо Јовановић.

Према мишљењу Омеровићу, рехабилитација Недића, која је започела ове недеље пред Вишим судом у Београду, јесте "поновно убијање 7.000 ђака и других Крагујевчана, као и свих невиних жртава".

Идеју о доношењу овакве резолуције поздравља и посланик СПО-а Александар Чотрић, али под једним условом:

- Резолуцијом би онда морали да буду обухваћени не само припадници Љотићевог Збора и Недићеве Српске државне страже, већ и партизани. И они су сарађивали с Немцима, и то не само до 22. јуна 1941, док је био на снази Споразум Рибентроп--Молотов. Добро су познати преговори с Немцима у Загребу, 1943, на челу са Ђиласом и Велебитом.

Чотрић каже да једино Дража Михаиловић није сарађивао са окупаторима и да је Косту Пећанца, који није испоштовао одлуку о несарадњи, осудио на смрт. Такође, сматра да је Недића можда и могуће правно рехабилитовати, али за моралну рехабилитацију нема места, чега је био свестан и сам Недић. Он је "пристао да жртвује част да би помогао Србима".

Као једног од сведока у процесу рехабилитације, предлагачи су сугерисали историчара Бојана Димитријевић. Он сматра да се "случај Недић" беспотребно политизује и да би требало све препустити суду и историчарима.

- Недићу свакако треба дати прилику за фер суђење. Као историчар одбацујем сваку његову евентуалну уплетеност у Холокауст. Прогон и убијање Јевреја били су искључиво ствар немачких снага.

Како нам је потврђено у београдском Вишем суду, и ако буде донета, скупштинска резолуција не обавезује суд.