АКО деца не могу да стигну до науке - наука ће убудуће стизати до њих! Научни камион-учионица и лабораторија у једном - започеће у понедељак своју авантуру у Шапцу. То је прва станица на којој ће угостити ђаке, који ће моћи да учествују у експериментима, да виде изложбу о светлости, буду део радионице о опасностима које децу вребају на интернету.

Овај необични Научни камион пројекат је Центра за промоцију науке, у коме је и осмишљен. Направљен је са идејом да путује целом Србијом, од града до града, и да деци приближи науку.

- На фестивале науке у Београду, Новом Саду и Нишу, долазе деца из целе Србије. Ми смо одлучили да сличне садржаје понудимо и онима који нису у прилици да дођу на фестивал. Желимо њима да донесемо науку - каже за "Новости" Бранимир Ацковић из Центра за промоцију науке. - Научни камион осмишљен је у Центру, а у Шапцу је приколица преправљена тако да смо добили простор од 120 квадрата. Управо зато наше путешествије и креће из Шапца, где ће остати пет дана.

ФЕСТИВАЛ "НАУКА у покрету" - слоган је овог необичног путујућег фестивала. Осим за децу, места у камиону има и за одрасле заљубљенике у науку. Камион је дугачак 16,5, висок 4 и широк 2,5 метара. Када се расклопи ширина му се повећа на 8,5, висина на 6,5 и дужина на 18,5 метара.

Камион споља изгледа сасвим обично. Али његова приколица се расклапа и претвара у кућу на спрат, где оба нивоа имају по 60 квадрата. Простор може да се претвори у лабораторију, изложбену или салу за видео-пројекције, може да буде учионица... Потребна су два дана да се распакује и исто толико да се спакује. Пошто у приколицу стају само "зидови" камиона, опрема путује у другом возилу.

Камион ће у Шапцу прве госте да прими сутра тачно у подне, у у Улици Николе Тесле. До 20. новембра он ће бити место на коме ће се одржавати радионице за децу посвећене Међународној години светлости, а биће представљена и изложба Спектри. У петак ће бити организована трибина о ванземаљском животу.

- Представљање у Шапцу је и својеврсно тестирање. Од априла планирамо да кренемо широм Србије - најављује Ацковић.