У Београду је данас одржана Парада поноса 2015 и Понос транс особа, а Министарство унутрашњих послова апеловало на грађане да се уздрже од било каквог вида претњи или насиља.

Колона се кретала од зграде Владе Србије у Немањиној улици, улицама Кнеза Милоша, Краља Милана, преко Теразија до Трга Николе Пашића.

Поздравни говор одржала је "прва кума" Параде поноса Београд Биљана Србљановић, чиме је отворен овогодишњи Прајд.

09:21 - СТЕФАНОВИЋ: НАСИЉЕ НЕЋЕ БИТИ ТОЛЕРИСАНО

Безбедносна ситуација пред одржавање Параде поноса је сложена, али полиција неће дозволити било какво насиље, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и позвао све грађане да буду мирни.

Стефановић је поручио да насиље никада није и не сме бити одговор и да нецћемо дозволити да нас насиље поведе. "Ако вам се не свиђају неке ствари, не можете реаговати на то тако што ћете ићи да разбијате град и да се тучете са полицијом," рекао је Стефановић.


Он је нагласио да је Србија озбиљна држава која ником неће дозволити да се разбија и пали град или да неко буде повређен каменицама и да је зато одлучено да се Прада одржи.

Министар је позвао све грађане да буду мирни, да "не посегну за каменицом или палицом", истакавши да полиција предузима све мере да очува јевни ред и мир и да неће бити дозвољен нити толерисан напад на полицајца који, како је рекао, раде најтежи посао у Србији.


"Шаљем упозорење свима који мисле да ће моћи да угрозе безбедност полиције и било ког грађанина на улицама, полиција на то неће гледати ни благонаклоно, ни уздржано, реаговаћемо муњевито и у складу са законом," казао је Стефановић.

Он је међутим изразио очекивање да такве реакције неће бити потребне и да ће се дан завршити мирно.

09:32 - ЗАТВОРЕНЕ УЛИЦЕ

Централне београдске улице од раних јутарњих сати су затворене за саобраћај , а присутан је велики број полицајаца и припадника специјалних јединица под пуном опремом.


Улице су затворне заштитним оградама, а полицијски кордони присутни су не само дуж улица којима ће се кретати учесници Параде Поноса, тако да нико не може да уђе у сам центар града без одговарајућих пропусница. На појединим местима налазе се се и оклопна возила.

10:41 - УЧЕСНИЦИ ПРИСТИЖУ, НА УЛАЗИМА МИРНО

Учесници и представници медија пристижу на пунктове предвиђене за улазак у простор где ће бити одржани Парада поноса 2015 и Понос транс особа и како су Танјуговим извештачима на лицу места рекли представници организатора, нема никаквих проблема и све за сада тече како је и планирано.

Улази за учеснике параде поноса су Трг Славија, с тим што је померен нешто "ниже" ка Народној банци, Савски трг из правца Железничке станице и Трг Републике у смеру Теразија, а улази за транс прајд су такође Трг Републике и Славија и отворени су од 10 до 11.30 сати.

Иначе, уочи почетка тих манифестација затворени су прилази и распоређене јаке снаге полиције и жандармерије у опреми за сузбијање нереда, а атмосфера у граду је мирна.

11:25 - ТЕРАЗИЈЕ: ПРИСТИЖУ УЧЕСНИЦИ

На Теразијама, где у простор иза металне ограде долазе учесници Параде поноса, стигло је и неколико трансродних особа, које су као и остали учесници око руке добили траке са ознакама Прајда.

Полиција је на Теразијама непосредно уз Палату Албанија превентивно појачала снаге, па је ту додатно распоређено 30-ак припадника Жандармерије.

На тој локацији се од раније налазе три оклопна возила Жандармерије, а по централним градским улицама, укључујући и Кнез Михаилову, распоређено је много полиције.

Репортери Танјуга јављају да током преподнева није било инцидената, а да полиција повремено превентивно прегледа посебно млађе особе које носе ранчеве.

11:32 - ЗНАТИЖЕЉНИ ТУРИСТИ

Уз већу групу Јапанаца, који су са интересовањем фотографисали полицијски кордон на Теразијама, било је и неколико туриста из Пољске и Енглеске, који су се појединачно интересовали о чему се ради.

Посебно знатижељни били су и туристи из Јапана, који су на Тргу Републике питали полицајце шта се дешава.11:41 - ЈОКСИМОВИЋ, МИШЧЕВИЋ, КУХНКЕ...

У Пионирском парку уочи почетка прве манифестације Понос транс особа пристижу поједини државни функционери, међу којима је министарка задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, и гости из иностранства.

Поред Јоксимовићеве ту је и шведска министарка културе и демократије Алис Бах Кухнке, као и државни секретар за Европу у министарству спољних полсова Немачке Миахел Рос и шефица преговарачког тима Србије у преговорима са ЕУ Тања Мишчевић.11:45 - МИЛЕТИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ ДРАСТИЧНО БОЉА АТМОСФЕРА

Члан организационог одбора Параде Поноса Горан Милетић изјавио је да је ове године драстицно боља атмосфера у којој се одржава Прајд, али да велики број припадника полиције и даље показује како ЛГБТ заједница живи.

"Ове године је драстично боља атмофсера, боља него прошле године, а нарочито него ранијих година када је Прајд био забрањиван. И то смо од почетка наглашавали", рекао је Милетић новинарима на конференцији на Прајду.

Он је оценио да је ово први Прајд који је нормално најављиван и где је све до сада ишло "прилично онако како су организатори и желели".


12:01 - ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА НА ПАРАДИ

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је данас пред почетак Параде да је дошао да подржи овај догађај, јер сматра да је важно да се лепа слика Београда пошаље у свет. "Слику Београда као отвореног града, где грађани не прихватају никакву дискриминацију, ни по верској, ни по расној, ни сексуалној основи", рекао је градоначелник.


12:01 - КИРБИ: КАО СТО СЕ ОПХОДИТЕ ПРЕМА МИГРАНТИМА,ТАКО ТРЕБА И ПРЕМА ЛГБТ

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби поручио је данас да Србија, као што се добро опходила према мигрантима, тако треба да се опходи и према припадницима ЛГБТ заједнице, јер су они такође људска бића.

"Свако људско биће заслужује достојанство и тако и ЛГБТ популација. Они желе да буду нормалан део друштва. Као што смо видели како се Србија добро опходила према мигрантима овог лета, тако треба да се опходи и према овој заједници, која су исто људска бића", рекао је Кирби новинарима на Прајду.

Он каже да пошто ради у Србији, део је српског друштва, те је због тога и дошао да подржи ЛГБТ заједницу, као што подржава и све друге заједнице у овој земљи.

На питање новинарке да ли је геј, Кирби је рекао "не ја сам стрејт", и узвратио питањем новинарки да ли је она геј.

"Постоје геј људи и стрејт људи. Ја нисам ту да пресуђујем, већ то чини бог", закључио је амерички амбасадор.

12:06 - ПРИВЕДЕНО ДЕВЕТОРО

Полиција је привела девет особа у ломиној улици који код себе нису имали документа. Према незваничним сазнањима, они су из Обреновца а приведени су јер су имали хулиганска обележја, јавио је Н1.12:09 - МАЈОР ХЕЛЕНА: ХОЋЕМО ЛИЧНЕ КАРТЕ КАО ЖЕНЕ, ШТО И ЈЕСМО

"Понос транс особа" почео је у Пионирском парку, обраћањем представница транс популације и ромске заједнице, који су затражилли измену Закона о матичним књигама, како би им у личним документима стајале фотографије у роду "како се осећају, шминкају и облаче" и под именом које су изабрали.


Обраћајући се припадницима транас и ЛГБТ популације, мајор Хелена Вуковић поручила је да је потребна и сензибилизација МУП-а, Националне службе за запошљавање и других социјалних и здравствених служби, које имају контакт са транс особама.

Вуковић је нагласила да је ово први пут да се поводом Прајда, издвојено окупљају транс особе и већ је заказала нови Транс прајд у месецу поноса - јуну 2016. године.

"Нико није слободан док сви нисмо слободни, а надамо се и бољем следеће године", рекла је она и оценила да се у последњих девет месеци, откако је "она изашла из ормара", повехцала видљивост транс особа.


12:19 - ЗАВРШЕН ГЛАВНИ ПРОГРАМ У ПИОНИРСКОМ ПАРКУ

У Пионирском парку завршио се главни програм, а учесници ће на овом месту бити до 13 часова.

12:31 - БИЉАНА СРБЉАНОВИЋ ОТВОРИЛА ПРАЈД

Драмска списатељица Биљана Србљановић прогласила је отвореним Параду поноса 2015. године. Она је рекла да је дуг пут пређен од 2001. године до данас и да је овогодишњи Прајд прилика да се присетимо многих људи.


"Прилика је да се сетимо и Јована Ћирилова, који је још 1989. иступио пред партијоим и тражио деркриминализацију, сетимо се и многих другиљ људи. Дуг смо пут прешли од насиља испред СКЦ-а, у Мањежу, када су нас трпали у своја четири зида. Поздрав и за Транс прајд, имају нашу пуну подршку, рекла је она.

Она је позвала све учеснике Параде поноса да се сете људи који су у невољи, избеглица, који спавају на отвореном, воде своју децу са собом у потрази за срећом. Србљановићева је рекла да буи после скупа сви требало да оду и поразговарају са њима и пруже им најосновнију помоћ.

12:39 - УХАПШЕН УРОШ МИШИЋ

Урош Мишић и још седморица мушкараца са фантомкама ухапшени су због сумње да су планирали напад на учеснике Прајда, јавља Блиц.

Хапшење младића догодило се у Браничевској улици, а до сада су ухапшее 54 особе.

12:43 - ОКУПЉАЊЕ КОД ЦРКВЕ СВЕТОГ МАРКА

Испред цркве Светог марка окупила се група људи и свештеника СПЦ који се противе данашњој Паради поноса.
Они су се мирно окупили и стоје испред кордона полиције на раскрсници Булевара краља Александра и Таковске, где ускоро треба да прођу и учесници Прајда.

12:47 - У ТОКУ ШЕТЊА

Добро расположење и карневалска атмосфера одлике су данашњег Прајда, на којем су пред полазак поворке учесници испред зграде Владе Србије уз музику и шарене балоне и заставице играли и чекали почетак шетње.


Како јављају Танјугови извештачи учесници Прајда играју уз музику са камиона који је окићен шареним балонима, друже се, има оних који су дошли ролерима, неки са бициклама, с децом и кућним љубимцима.

13:14 - ЗАВРШЕНА ШЕТЊА

Учесници Параде поноса дошли су данас до Скупштине града Београда, крајњег одредишта њихове поворке.

Следи обраћање организатора учесницима, чиме ће и званично бити завршена Парада поноса.

Учесници су се током шетње на кратко зауставили на Теразијама, код споменика родољубима, где су звиждањем протествовали против фашизма и капитализма, помињући ратове у Сирији и Украјини, каи и проблеме у Грчкој, и подсетивши на велики број избеглица у Србији.

На платоу испред Скупштине града учесници Параде играју уз музику, држе велику заставу, машу заставицама и балонима, љубе се и честитају једни другима.


13:53 - СТОЈАНОВИЋ: ОВО ЈЕ ПРВА ПРАВА ПАРАДА

Члан Организационог одбора Параде поноса Бобан Стојановић изјавио је данас да је презадовољан овогодишњим Прајдом, оценивши да је то прва права Парада.

"Ово је прва права Парада, шетали смо главним улицама, свуда су се вијориле заставе, људи су били срећни, чула се музика са камиона, било је весело и шарено и то је уствари Прајд", рекао је Танјугу Стојановић.

Он је навео да је посебно срећан што су током Прајда пренете и друге поруке - да будемо солидарни са избеглицама које су на неколико метара од трасе Прајда, а чије проблеме не можемо да игноришемо.

Како је оценио, проблем са којим се сусрећу избеглице може да задеси сваког од нас, а идеја ЛГБТ покрета је пре свега - солидарност.

Он је истакао и да је током одржавања Прајда све протекло у најбољем реду, те да није било већих инцидената у граду.

Стојановић је саветовао учеснике да скину наруквице, крену пешице, или узму такси.

Он је додао да се учеснци могу одвести полицијским возилима уколико страхују за своју безбедност.