Након збрињавања преко 5.000 избеглица на пункту Миратовочко поље као и у Центру за прихват избеглица у Прешеву данас преподне чинило се да талас избеглица које долазе у нашу земљу полако јењава. У току дана збринут је још један талас од око 1.500 људи, који су стајали у редовима и чекали регистрацију, како би могли да наставе пут ка северу.

Извор из полиције потврдио је "Новостима" да се мигранти крећу у групама и да свака група има свог "вођу", који има уцртану мапу кретања која је устаљена. Маршрута подразумева Прешево као најближи послегранични центар где могу наћи превоз пут Београда или Суботице, јер је на овој маршрути кроз Србију Мађарска крајњи циљ.

А у Прешеву, екипе Црвеног крста, Комесаријата за избеглице, Организације за миграције, лекари и полиција дежурају 24 сата, како би брже пружили помоћ свима који затраже.

Предност приликом добијања папира имају жене, деца, стара и изнемогла лица, којих је чини се све више.

- Наше екипе буквално нису спавале 48 сати, како бисмо свима изашли у сусрет. У понедељак у односу на викенд број избеглица је знатно мањи, свима смо ми на два пункта у Миратовцу и Прешеву пружили помоћ у води, храни и медицинском збрињавању. Према нашим подацима, од суботе до понедељка кроз Прешево је прошло близу 8.000 избеглица - каже за "Новости" секретар Црвеног крста Ахмет Алими.

Према његовим речима, залиха воде, хране и средстава за хигијену има за пар дана, јер је стигла помоћ, али је много тога још потребно.

- Наш мото је да у Србији нико неће остати гладан и трудимо се да то испоштујемо. Нема никаквих проблема, мигранти сарађују и јако су захвални на пруженој помоћи - каже Алими и додаје да се људи сваког дана срећу са најневероватнијим причама о ужасима које су задесиле ове људе.

- Желим да идем у Швајцарску тамо је мој брат. Кренуо сам на пут са женом и двоје деце. Србија нам је отворила врата, у Македонији смо много лоше прошли, али и то није ништа у односу на оно што се дешава у Сирији - прича млађи Сиријац који чека у реду на документа.

Занимљиво је да се углавном користи прелаз Лојане - Миратовац, иначе овај прелаз је познат по великом броју илегалних прелазака још у прошлој години.