ПАТРИЈАРХ српски Иринеј, уз саслужење више од 20 владика, 200 свештеника СПЦ и представника шест братских цркава, освештали су јуче Храм вазнесења Христовог у Пребиловцима, саграђен у спомен на 4.000 Срба, који су у Другом светском рату страдали од усташких злочинаца на подручју доње Херцеговине и бачени у јаме. Међу њима је 826 становника Пребиловаца, једног од четири села које је на свету претрпело највеће страдање.

Близу десет хиљада људи је присуствовало овом догађају. По жеги на којој се камен није могао држати у руци мирно су, углавном гологлави, готово четири сата слушали литургију, говоре свештених лица, политичара и књижевника. Дан је био сличан оном из 1941. када је група Пребиловчана бездушно и садистички потрпана у шест сточних вагона и послата у смрт. Кажу да им нико од комшија, Хрвата и муслимана, није ни кап воде пружио, а камоли покушао да им спасе живот.

- Нису само одрасли људи пострадали у пребиловачким јамама најстрашнијом смрћу коју је свет запамтио - рекао је Иринеј. - Страдала су и деца. Бог зна колико је тих људских анђела доживело страшну судбину. Био је то честит српски народ, који није знао за политику, већ само да обрађује земљу. Лелек и кукњава из јаруга чули су се десет дана...

Више од пола века преживелим члановима породица није било дозвољено да јавно пусте сузу за најмилијима или им запале свећу. Тек после пола века, 1991. нашле су смирај у наменски направљеној костурници. Већ следеће године хрватска војска минирала је костурницу. После двехиљадите, по повратку, Срби су остатке остатака костију сакупили. Стали су у седам ковчега. Они су јуче сахрањени у крипти Храма.

Литургију водио патријарх, саслуживало двадесет владика

- Многи су мислили да су убили Пребиловце, али они су данас живи, као и успомена на страдање - рекао је Милорад Додик. - То сећање не могу да убију. Не треба да се распирују нове поделе, нове мржње, нова страдања, али пребиловачке жртве не смемо да занемаримо. Пребиловци нису само симбол српског страдња, већ и васкрсења.

Од представника Федерације БиХ нико у Пребиловцима јуче није био.

- То није необично. Босна је подељена земља - каже Додик. - Али овакав однос говори о њима.

У име председника Србије Томислава Николића јуче је говорио Недељко Тењовић, генерални секретар Председништва.

- Председник Николић и премијер Александар Вучић пружили су руку свима - поручио је Тењовић. - Пружена рука тражи одговор. Жао ми је што, пре свега, нема хрватских представника из Владе БиХ...

АРХИТЕКТА ПРОЈЕКАТ за Храм васкрсења Христовог урадио је наш познати архитекта Предраг Ристић, познатији као Пеђа Исус. Радио га је са посебном љубављу, мада у дубокој старости, овај деведесетогодишњак.Иначе, по благослову патријарха Павла, сваке године се организује ношење часног крста из Београда у Јерусалим. Ове године су се први пут носила два часна крста, један за Јасеновац, други за Пребиловце.

Виђени су јуче многи уметници, књижевници, академици. Међу њима су академик Матија Бећковић, наш прослављени редитељ Емир Кустурица, глумац Петар Божовић, писац Гојко Ђого, бивши фудбалер Душан Савић...

Иако у Пребиловцима нема много људи, Храм васкрсења Христовог је споменик који сведочи да овде није престао живот.

- Ово је велика победа жртава, а пораз злочинаца. Кости многих страдалника су уништене, али сећање на њих живи. Добили су храм, сећање на њих живи на фрескама на којима су уписана имена свих жртава - рекао нам је Миленко Јахура, председник Удружења Пребиловчана.

Чинило се, иначе, да ће два пута убијени Пребиловци бити и заборављени. Неке српске породице осмелиле су се да се врате у село и упркос свим тешкоћама наставе живот на својој земљи. До данас се вратило 60 људи, односно десетак породица. У селу има доста старачких домаћинстава, али и оних кућа које су пуне деце.


ТРИЈУМФ ВОЉЕ

- ОВО је значајан тријумф живота, воље и лепоте, над покољем и геноцидом - изјавио је Кустурица, за "Новости". - Евидентно је да је извршен геноцид у Јасеновцу, Пребиловцима и Старом Броду на Дрини. Вратило нам се, али доводећи ствари наопачке. Ми који смо страдали и били жртве, полако бивамо претварани у починиоце. Ми смо мислили да је истина довољна сама по себи, али изгледа да није...

Међу погнутима пред жртвама Пребиловаца и Матија Бећковић