КАДА је 6. новембра 1915. године кренуо на Београд, аустријски фелдмаршал Аугуст фон Макензен био је сигуран да ће свега три месеца раније формирану српску речну флотилу смештену на Ади Циганлији уништити већ током артиљеријске припреме. А она је, јуначки, одолевала два дана, исписавши нам заувек образац како се брани отаџбина и њена престоница.

Ово је, на Дунаву код Новог Сада, приликом обележавања стогодишњице постојања Речне флотиле, рекао генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Војске Србије. Повод да баш 6. август буде проглашен за рођендан РФ, јесте чињеница да је тог дана 1915, дакле тачно три месеца пре Макензеновог напада, на Чукарици поринут оклопни чамац "Јадар", који се званично води као први српски ратни брод.

- Први светски рат је 1914. почео бомбардовањем Београда управо са аустријских речних монитора на Сави и Дунаву - рекао је Диковић. - Ми тада још нисмо имали флотилу, формирали смо је тек касније, на принципима храбрости и одлучности да се отаџбина, увек, брани. Они су нам путоказ и данас.

Прослава је обележена смотром припадника РФ на новосадском Кеју жртава рације, а затим и импресивним дефилеом 11 ратних бродова.

- Ура... - проломио се традиционални победнички поздрав морнара, у тренутку док су се мимоилазили са командним бродом "Козара", на којем су били Диковић и команда Речне флотиле.

БИСТА АЛЕКСАНДРУ БЕРИЋУ

У оквиру прославе века РФ, командант Копнене војске, генерал потпуковник Милосав Симовић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић су, у касарни која носи његово име, открили бисту хероја Априлског рата 1941. године, поручника бојног брода Александра Берића. Његов монитор "Драва" је, на Дунаву код Челарева, 12. априла 1941. пружио огорчен отпор немачким "штукама" које су летеле ка Београду.