РАЗРЕШЕНИ епископи Филарет и Георгије задржаће титулу и симболе владичанског чина. То је, међутим, једини сигуран пртљаг који ће двојица архијереја однети у своја будућа места боравка.

Како је "Новостима" објашњено у Српској патријаршији, владикама које су разрешене одлуком Светог архијерејског сабора, неће бити повераване управе над другим епархијама, нити ће имати право гласа на саборским седницама.

- Георгије и Филарет живеће као обични монаси, с тим што ће имати право да истичу своја епископска звања - каже саговорник "Новости" из СПЦ. - Неће имати никаква посебна примања, већ ће делити судбину манастира у које буду били упућени. Истина је, међутим, и да канони у потпуности не говоре о ситуацијама када Сабор разреши владику од управе епархијом, али га не рашчини од епископског чина.

Црквени врх, како се чује у круговима блиским владикама, одлучиће о месту где ће убудуће да живи епископ Филарет, после седнице Сабора. Он ће бити под неком врстом надзора и неће смети да посећује друге епархије без одобрења надлежног владике. Георгије се, са друге стране, вратио у Канаду, где је наставио да живи у својој резиденцији у манастиру Милтон. Коначно решење његовог "случаја" Црква ће највероватније препустити новом епископу, који ће преузети канадску епархију.

Извори "Новости" не искључују да нека од ове две упражњење епархије добије надлежног архијереја већ на овом заседању. То посебно важи за канадску, где је због подела и побуна ситуација доста сложена. Као неформални кандидати за трон на северу Америке важе владике чије су епархије у САД и Аустралији. Шансе да буду упућени у Канаду имају епископи западноамерички Максим, источноамерички Митрофан и аустралијски Иринеј (Добријевић).

Кадровска питања, ако дођу на дневни ред, Сабор ће разматрати последњих дана заседања. До тада биће донете одлуке о уобичајеним питањима из црквеног живота - просвети, стању у епархијама, проблемима у земљама региона...

- Сабор заправо тек сада почиње свој редован рад - каже саговорник "Новости". - Тензије које је изазвала смена Георгија и Филарета смањене су и седница се полако враћа у редован ток.

Пре почетка Сабора спекулисало се да ће највише тело Српске цркве разматрати и ситуацију на Косову и Метохији, али и заузети став око будућег статуса Цркве у покрајини. На дневном реду готово сигурно ће се наћи и детаљи припреме Свеправославног сабора заказаног за 2016. у Цариграду.

БЕЗ СТАЛНЕ АДРЕСЕ

ЦРКВА још није донела коначне одлуке о сталном упућивању ни владика који су смењени претходних година. Смењени епископ средњоевропски Константин борави у манастиру Тавна, где је једна од монахиња његова рођена сестра. Владика Василије (Качавенда) јесте се одрекао наслова и руковођења епархијом, али није и луксуза. Он се сместио у велелепном конаку манастира Пет језера код Бијељине. За њега кажу да и даље има велики утицај на свештенике и вернике у епархији зворничко-тузланској, а чест је гост и у Патријаршији у Београду.