ЗАГРЕБ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Самопроглашеног председника Слободне Републике Либерланд, Вита Једличку, Чеха којем је мото ‘живи и пусти друге да живе’, ухапсила је у суботу увече хрватска полиција када је чамцем покушао да уђе у ‘своју’ земљу. Једличка, који је био у пратњи своје супруге и преводиоца тврдио је хрватској полицији да покушава са територија Европске уније да дође до ‘ничије’ земље, у близини хрватског Змајевца.

Све је почело на прослави Дана Европе у Загребу где се изненада појавио Једличек и покушао да разговара са бројним амбасадорима који су се тамо затекли. После је Једличка тврдио да је добио ‘снажну подршку’ за Либерланд, измишљену државу која је настала захваљујући граничном спору Хрватске и Србије на Дунаву.

Једличек је прво покушао да у Осијеку купи чамац, али му то није успело у суботу, јер ниједна радња није била отворена. Хрватски полицајци су му најавили да ће интервенисати ако предузме било какве радње које би ‘угрозиле’ хрватску територију, а први блиски сусрет имали су са Чехом у Змајевцу. Упозорили су Једличку да даље не иде, али он је на крају позајмио чамац и одвезао се до ‘своје’ државе где је и ухапшен. Није се опирао хапшењу, иако је упорно одбијао да се ‘врати’ на хрватску територију. Полицајци су га привели у полицијску станицу у Белом Манастиру, а неколико њих који су му били у пратњи чамцем су отишли према Србији.

Једличек је рекао полицији да је у Загребу добио подршку, а да је занимање за Либерланд показао и европски посланик Тонино Пицула, те је изразио жељу да се што пре сретне са шефицом хрватске дипломатије Весном Пусић. Наводно је и амбасадор Шведске Ларс Шмидт изразио жељу да ‘посети’ Либерланд на великој забави коју ове недеље намерава да припреми контроверзни Чех.

То парче земље не полаже право у овом часу ни Хрватска ни Србија, бар је то тако протумачио Једличек и схватио да је реч о ‘ничијој земљи’ и прогласио 13. априла ове године нову државу. Укупна површила Либерланда је седам квадратних километара, па би по својој површини то била и трећа најмања европска држава, после Ватикана и Монака.

На интернету је Једличка објавио и формулар за пријаву за држављанство, а многи су га испунили и послали ‘председнику’. Либерланд тако позива да преузму држављанство људи који поштују друге без обзира на расу, етничку припадност и веру, који поштују приватно власништво и немају комунистичку, нацистичку или неку другу ‘екстремистичку позадину’, те нису кажњавани због криминала. Званични језици у држави су чешки и енглески, а Једличка је упутио и позив на обележавања Дана ослобођења у Либерланду за овај викенд, што се неславно завршило.

А како је и код ове државице важан новац Једичка скупља и прилоге које сви заинтересовани могу да уплате на рачун банке у Чешкој. Колико је до сада прикупио није желео да открије, али упорно понавља да је то озбиљан политички пројект.СИГА

Мештани овај крај називају Сига, а налази се на десној страни Дунава за који Хрвати тврде да је њихова територија, а катастарски припада Србији. ”Мештани су ме добро прихватили и рекли да желе да буду грађани Либерланда”, тврди Једличка који припада крајње десној странци блиској бившем председнику Вацлаву Клаусу.