СРПСКИ војници учествоваће на паради 9. маја у Москви, којом се обележава Дан победе над фашизмом.

Председник Томислав Николић, као врховни командант Војске Србије, донео је ову одлуку, а на основу позива министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа да се наши војници прикључе обележавању 70. годишњице победе совјетског народа у Великом отаџбинском рату од 1941. до 1945. године. Наш "тим" на Црвеном тргу чиниће, највероватније, припадници гарде, која је међу најелитнијим у саставу оружаних снага.

Иначе, руско руководство је позвало све земље које су учествовале у победи над фашизмом да пошаљу своје представнике да буду у дефилеу на Црвеном тргу, али због украјинске кризе и захлађења односа, чланице ЕУ под притиском Вашингтона одлучиле су да не долазе у Москву.

Иако свесни притиска из Америке, у Москви се, ипак, надају да ће по гранитној "калдрми" испред зидина Кремља марширати и представници још неколико земаља које до сада нису потврдиле долазак. У дипломатским и политичким круговима у Москви прича се да би у победничком дефилеу могли да буду и Азербејџанци, а чак се спомиње и Француска. Ако француски војници заиста дођу, онда ће то бити велико изненађење и доказ њихове "непослушности" Вашингтону.

И Београд је пре неког времена, преко Едварда Кукана, шефа делагације Европског парламента за Србију, добио поруку да наш председник не би требало да присуствује паради, али је Николић тада одговорио да се "узалуд врши притисак на председника да донесе одлуку која није у интересу грађана Србије".

Сигурно је да ће у дефилеу учествовати представници земаља Организације држава колективне безбедности, где су осим Русије - чланови и Белорусија, Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Јерменија, а уз њих ће највероватније бити и војници из Кине и Индије.

Да руско руководство не очајава што Американци и Британци неће учествовати на јубиларној прослави показују и речи руководиоца председничке администрације Сергеја Иванова, који је рекао:

- Што се тиче нас сви позвани су добро дошли на прославу. Али и без оних који не дођу Русија ће преживети, јер је то наш велики празник.

Нa свечаној трибини на Црвеном тргу очекује се 25 државника, а долазак је потврдио и председник Николић. Из Eвропе стижу и председници Чешке, Кипра, Исланда, Македоније, Црне Горе, Норвешке, БиХ, РС, као и премијери Словачке и Грчке.

ЧЕПУРИН: ЗАЈЕДНИЧКА ИСТОРИЈА СЕ НЕ СМЕ ЗАБОРАВИТИ

Наша заједничка победа у најокрутнијем рату током историје човечанства није нешто чега можемо да се сетимо или да заборавимо у зависности од ових или оних околности, интереса ових или оних снага - каже за "Новости" амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин. Он поручује да су за учешће у свечаностима поводом прославе 70 година од победе у Другом светском рату позвани представници држава, који су дали велики допринос борби против фашизма:

- Улога Југославије и Србије у томе - од првог до последњег дана рата - изузетно је велика, и то високо цене и поштују у Русији. Заступљеност српске стране има велики симболичан значај, ово наглашава историјско јединство наших народа, традиционалне везе пријатељства, који вежу Србе и Русе.

Чепурин наглашава да ће листа оних који су прихватили позив бити комплетирана до краја месеца, а да су о сада своје учешће потврдили шефови 26 држава и влада:

- За нас, Србе и Русе, међутим, то није питање бројки и није питање променљивих политичких околности - наглашава Чепурин.