СКОПЉЕ- СПЕЦИЈАЛНО ЗА НОВОСТИ

Одлуком Апелациног суда у Скопљу којом је одбијена жалба Јавног тужилаштва Македоније, поглавар Охридске архиепископије СПЦ, архиепископ охридски и митрополит скопски Јован (Вранишковски), у понедељак касно после подне, из затвора Идризово отпуштен на условну слободу.

„Апелациони суд Скопље поступајући по жалби Основног јавног тужилаштва за гонење организованог криминала и корупције, против решења Кривичног већа Првог основног суда у Скопљу о условном отпусту осуђеног Јована Вранишковског, донео је решење којим се жалба одбија као неоснована. Апелациони суд је утврдио да је првостепени суд правилно поступио уважавајући предлог Директора КПУ „Идризово“ Скопље за условни отпуст осуђеног Јована Вранишковског, прецизира се у саопштењу скопске Апелације.

По службеној дужности, како се додаје, решење скопског Кривичног суда је уважено са делимичном променом само у делу наведеног датума условног отпуста. По том акту, архиепископ Јован отпуштен је у понедељак касно после подне, а време условног отпуста траје до 23. марта 2017. године.

Овим поправним актом правосудних органа Македоније, отклоњена је сметња у договореном сценарију за ослобађање владике Јована, неочекиваним искакањем из усаглашеног приступа власти у Скопљу, жалбом Јавног тужилаштва у последњи час, којим је онемогућено условно ослобађање утамниченог архиепископа Јована на Богојављење 19. јануара.

БЕЗ ИЗЈАВА Због нарушеног здравља, архиепископ Јован, по изласку из затвора Идризово код Скопља, како је потврђено Новостима, „неће давати изјаве за јавност“.

Подношењем жалбе последњег дана передвиђеног рока, на одлуку Кривичног суда у Скопљу за условни отпуст, утамничени Јован, нарушеног здравља, „продужено“ је остављен у затвору да чека правоснажно решење скопске Апалеције. Та нова етапа првосудне рашомонијаде у одуженопм прогону владике Јована, која траје од 2002. и његовог ступања у канонско и литургијско јединство са СПЦ, за сада је пресечена, условном ослабађањем.

Архиепископ Јован је правоснажно осуђен на јединствену затворску казну од пет година и пет месеци, због финансијских злоупотреба и утаје око 250.000 евра из периода док је био владика неканонске МПЦ, као и додатне оптужбе у процесу за „прање пара“, у износу управо те суме. Досада је издржао укупно 36 месеци робије.

Крајем минуле године, владика Јован је у писменом обраћању из казамата Идризово ресору за извршавање санкција Министарства прваде Македоније, упутио вапај за заштиту јер је на робији био изложен сталном тешком малтретирању, шиканирању, са смртним претњама. Све то је додатно утицало на погоршање његовог ионако нарушеног здравља, практично без праве медицинске заштите. У таквим ококностима одлежао је половину затворске казне на коју је правоснажно био осуђен: И, сада је на условној слободи.

ЗАХВАЛНОСТ Према званичном саопштењу Православне охридске архиепископије, владика Јован се „захваљује свима који су на било који начин допринели његовом привременом ослобађању из затвора“.Наводи се и „неизоставна захвалност политичком руководству Р. Македоније без чије „мудре и државничке одлуке“, како су ословљени представници власти из Комисије за односе са верским заједницама, пуштање Архиепископа Јована на слободу не било могуће“.
У саопштењу се изражава захвалност и МПЦ и члановима Синода неканонске цркве у Скопљу, „који су се показали милостиви, какви уосталом увек треба и да буду црквени пастири, па су затражили милост за Архиепископс Јован, иако су то, као што су и сами изјавили, учинили „због виших циљева“.

Формални захтев за његово ослобађање неочекивано је поднео директор затвора Идризово, откако је претходно његово помиловање затражио и синод неканонске МПЦ, како је прецизирано, „због виших циљева“.

Синод неканонске МПЦ, од власти у Скопљу, из тих „виших циљева“, уочи Божића, затражио је „милост и ослобађање“ утамниченог владике Јована. Тај неочекивани молбени израз „милосрђа“ владика МПЦ у расколу, улследио је по прихватању иницијативе Руске православне цркве за пружање доприноса обнављању и успешном спровођењу дијалога са СПЦ. Поглавар МПЦ Стефан је 21. децембра лане, о томе прецизно реферисао објавом детаља разговора са председником Одељења спољних послова Московске патријаршије митрополитом Иларионом Алфејевим Волоколамским, који се у Скопљу тада сусрео и са утамниченим митрополитом Јованом, председником Македоније Ђорђем Ивановим и премијером Николом Груевским.

- Македонски архиереји су уз благодарност прихватили иницијативу РПЦ, која је изразила спремност да пружи свој допринос обнављању и успешном реализовању дијалога између МПЦ-ОА и СПЦ за решавање отворених питања између двеју цркава, закључено је у врху МПЦ.

Слобода за владику Јована је један о услова за наставак поменутог дијалога са патријаршијом у Београду у настојању превазилажења вишедеценијског црквеног раскола у Македонији. Судећи према „открављеним“ тоновима у рфеаговању „обеју страна“ у Скопљу, помирљивијим формулацијама у саопштењима са назнакама обостране мирољубивости и захвалности, обнављање замрзнутог дијалога за превазилажење болног црквеног раскола у Македонији који траје од далеке 1967. сада би могло да се сматра извеснијим и ближим.

 

МАЈКА АРХИЕПИСКОПА ЈОВАНА, ГАЛЕНА ВРАНИШКОВСКИ ЗА „НОВОСТИ“

СРЦЕ МИ СЕ У СРЕЋИ СМИРУЈЕ

САМО да издржим док не стигне. Док га не дочекам.

Овако је, касно синоћ, „Новостима“ казала Галена Вранишковски, мајка архиепископа Јована који је јуче поподне пуштен из затвора Идризово на условну слободу, орочену, за сада до 23. марта.

Вест о ослобађању сина примила је у манастиру Светог Јована код Битоља. Она је овде, по сопственој жељи, у храму који је архиепскоп придигао и оживео – своју старачку судбину поверила монахињама међу којима јој је, каже, туга блажа, а нада извеснија.

- Мислила сам да га нећу дочекати – једва је говорила Галена Вранишковски. Више од три године у затвору...Пре тога, дуго је трајао прогон. Мој супруг све то није могао да издржи. Сада га ја чекам. И, срце ми се, полако, у срећи смирује.

За архиепискову мајку најтежи су били претходни дани, после преокрета 19. Јануара. Тада је, на Богојављење, владика Јован требало да буде и коначно ослобођен. Када је било готово извесно да ће напустити Идризово, надлежно тужилаштво је уложило жалбу на одлуку суда. Галену Вранишковски потресло је синовљево животно угрожено здравље, у шта се сама уверила када га је посетила. Слутила је да ће његов останак у затвору, у условима недостојним људског бића, имати најтрагичнији исход. Зато је апеловала на све који могу да помогну Јованову слободу. И, у то је веровала.

- Сада је истина да је напустио затворску ћелију – казала нам је Галена Вранишковски. – Чекам га са сестринством у његовој кући, у манастиру. Молим се да га дани који долазе поштеде. Да га полече. Врате здравље, а сигурна сам да га духовна снага није напустила.

Мајка архиепископа Јована, док с њом разговарамо, не зна да је слобода њеног сина орочена. Ни ми је на ту чињеницу не подсећамо.

Казала је:

- Вест да стиже, вратила ми је снагу. Не знам да ли ће стићи ноћас или рано ујутру. До тог дуго чеканог сусрета са мојим сином, на слободи, ја свакако нећу спавати.