КАДА крене на посао, директор Гимназије у Краљеву Мирослав Видић готово да се збуни да ли да иде у зборницу или у директорски кабинет. После осам година управљања школом, готово једногласно, колеге су га изабрале за још један мандат, а потврдили и сви чланови школског одбора. Министар просвете, Срђан Вербић, прво је одбио да потпише његово именовање, па се после неколико дана предомислио и именовао Видића за директора.

Неуобичајено замешатељство око избора изненадило је и директора и колектив и синдикалце, који су подигли буку због овог случаја. И сви они, тражећи кривца, прст упиру у Школску управу у Краљеву.

- Због непотпуних и непрецизних информација из Школске управе Краљево, директору није одобрен нови мандат - речено је у саопштењу Министарства просвете. - Након жалбе директора и колектива школе, у Гимназију су упућени републички просветни инспектори који су извршили надзор. Такође, у Министарству су обављени разговори са директором школе и начелником Школске управе. Након што су размотрени сви подаци, одлука о новом мандату директора је промењена. У наредном периоду биће утврђено да ли у овом случају постоји одговорност начелника Школске управе Краљево Жарка Милосављевића.

Видић каже да му је важније што је правда задовољена.

- Од 90 чланова колектива, 86 је на тајном гласању изабрало мене. Њихов избор једногласно је потврдио и школски одбор - прича Видић за "Новости". А онда је због интрига начелника школске управе, министар одбио да потпише мој избор. Драго ми је што је ипак прихвато да чује и другу страну и после разговора са мном и инспекцијског надзора, променио одлуку.

У Министарство је из Школске управе стигла информација да је Видић хушкао запослене на штрајк, јер није хтео да закаже одељенско веће. Он, међутим, тврди другачије:

- Никада нисам штрајковао. А одељенско веће нисам заказао, јер то могу да ураде само одељенске старешине.


НАЧЕЛНИЦИ КАО ВЕЗИРИ

Поједини начелници школских управа понашају се као везири и мисле да је сва власт у њиховим рукама. Они су једини канал од локала ка Министарству и од њих зависи какве ће информације да стигну у Београд. Зато је добро што је министар најавио смену свих начелника - сматра Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника.