НИЈЕ лоше бити жена у Србији! Боље него у Италији, Чешкој, Аргентини, на Куби... У само четири државе, од 108 које је проверавала Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), жене имају бољи статус, већа права и мање су дискриминисане.

И док су нас нека друга, ранија истраживања смештала међу заостало и друштво склоно дискриминацији, развојни тим ОЕЦД утврдио је другачије. Резултати су објављени пре неколико дана, а њиховом анкетом обухваћено је 160 држава. Оне које нису послале све податке, нису ни рангиране. А од 108 оних које су ушле на листу - Србија је на петом месту! Испред нас су само Белгија, која највише брине о положају нежнијег пола, па онда Француска, Словенија и Шпанија.

Ове државе, међу којима и наша, показале су се најбоље према многим критеријумима - од тога како закони штите жене, какав статус имају у породици, у којој мери имају слободу да одлучују о својој судбини, материнству...

Србија је најбоља од свих земаља региона Источне Европе и Централне Азије. Од пет група и 14 кагегорија, најбоље смо оцењени у поштовању грађанских слобода, заштити власништва жене, као и код равноправности у породици.

Образложено је да закон предвиђа да је доња граница за брак и за мушкарце и за жене - 18 година. Испод тога, потребне су посебне дозволе. Између мужа и жене нема разлике када је реч и наследству имовине, али и у деоби после развода. Све се дели напола, ако се супружници нису договорили другачије.

Ни право жене на власништво, показало је истраживање, није угрожено, осим у појединим сеоским срединама. И даље у одређеним крајевима владају такви обичају да жена не може да буде власник куће, шума или њива. То је увек њен супруг, а ако је реч о наследству, она се одриче у корист брата.

И у јавном простору даме имају једнаке шансе. Поменута је и загарантована квота заступљености жена у политици која износи 30 одсто и у републичкој Скупштини, али и на покрајинском и локалном нивоу. Наведено је да је квота и премашена, па је међу посланицима 34 одсто жена.

Наведене су и неке замерке, које се тичу законодавства и примене закона. Иако је политика кажњавања злостављања у породици и ван ње јасна, судске одлуке су често веома благе. А због друштвених табуа, наведено је, не пријављују све жене насиље у породици.


АФРИКА НАЈГОРА

ЖЕНЕ највише пате у појединим афричким државама. Најгоре је у Чаду, затим у Малију, Гамбији, Судану и Јемену, показало је ово истраживање које је спроведено трећи пут. У овим државама девојчице су принуђене да рано ступају у брак, не могу да одлучују о броју деце коју ће да роде, у лошијем су положају у односу на своју браћу. У чак 16 држава женама није дозвољено да отворе рачун у банци или да узму кредит.