УПРАВЉАЊЕ предузећем које брине о нуклеарном отпаду у Винчи поверено је нестручном кадру који не задовољава основне услове конкурса, тврди за „Новости“ бивша председница Управног одбора Јавног предузећа „Нуклеарни објекти Србије“ Уранија Козмидис Лубурић. Она наглашава да је одлуком Владе Србије најпре именован нови директор Далибор Арбутина, који не испуњава услове, а сада и Надзорни одбор.

Према речима наше саговорнице, која је по струци нуклеарни физичар, машински инжењер не може да буде директор предузећа које управља нуклеарним отпадом, а управо је то по струци Арбутина.

- Један члан Надзорног одбора је такође машински инжењер, два су физичара, од којих је један наставник физике у основној школи, док је пети члан дипломац струковних студија - објашњава Козмидис Лубурић. - Нико од њих није ни свршени мастер, а камоли доктор наука. Они морају да буду стручњаци макар из једне области којом се бави предузеће, а они то нису. У претходном сазиву свих пет чланова одбора били су доктори наука.

В. Д. СТАЊЕ ВИШЕ од две године ЈП „Нуклеарни објекти Србије“ било је са в. д. директора на челу. Прво је то био др Јагош Раичевић, који је добио нови ангажман, у Међународној агенцији за атомску енергију у Бечу. Сви рокови за избор директора су пробијени, али Влада ни по завршеном конкурсу, на који се пријавило неколико кандидата, није никога изабрала, па је постављен за в. д. Далибор Арбутина, који је касније и именован на ту функцију..

ЈП „Нуклеарни објекти Србије“ ради са веома опасним материјалима, па су и за чланове НО и за директора веома строги критеријуми. У последњем конкурсу за директора, из августа 2013. године, један од услова био је да је кандидат стручњак у области за чије је обављање основано предузеће. Стручњаци у овој области тумаче да би то значило да има диплому Електротехничког или Физичког факултета и да познаје нуклеарне технологије.

У Министарству просвете и науке тврде да нису надлежни, јер сва јавна предузећа, па и ово, по закону припадају Министарству привреде, где јуче нису били спремни да нам одговоре јер је „министар тек пре неколико дана преузео дужност“.

- Недопустиво је да нестручан кадар води рачуна о нуклеарном отпаду који лежи у два хангара, да надгледа два реактора, односно управља нечим што ни не зна шта је - каже Козмидис Лубурић. - Није то тржница, ни обично јавно предузеће, овде један кикс може да изазове катастрофу.

Наша саговорница наглашава да једино председник Надзорног одбора Илија Плећаш испуњава законом предвиђене услове, јер је стручњак који је дуги низ година запослен у Винчи, а био је и члан претходног Управног одбора.

- Не познајем људе које је именовала Влада за чланове и не бих желео да коментаришем њихову стручност - рекао је кратко проф. др Плећаш за „Новости“.

ЧЛАНОВИ

НАДЗОРНИ одбор, који је именовала Влада Србије, на седници одржаној 4. септембра, чине Катарина Стевановић, дипломирани физичар из Београда, Бранислав Мијатовић, специјалиста струковни економиста из Београда, Ранко Марковић, дипломирани физичар за примењену физику и информатику из Београда, као независан члан и Чедомир Белић, дипломирани инжењер машинства за производно машинство, мастер физичар, представник запослених.