РАСПРАВА о најважнијем документу радног законодавства у уторак је почела у Скупштини. Незадовољни изменама Закона о раду и пензијско-инвалидском осигурању, лидери највећих синдиката траже референдум и позивају раднике да се у четвртак прикључе генералном штрајку. Симболичним разапињањем шатора уочи почетка скупштинског заседања представници Самосталног синдиката Србије и УГС "Независност", упозорили су власт да не прихватају најављене измене.

Радници су предали Скупштини и свој захтев за повлачење закона из процедуре и истакли да нико није имао право, ма колико да има посланика у парламенту, да на овај начин доноси прописе. С друге стране, посланици су током дискусије дали свој суд - власт га је називала реформским, а опозиција темељом за отпуштање људи и смањивање плата.

Министар рада Александар Вулин је рекао да нови закон повећава права радника, олакшава пословање и ствара услове за прилив инвестиција. Основни циљ му је, према његовим речима, раст запослености и правна сигурност за послодавце.

- Одбили смо захтев послодаваца да се укине минули рад. Ограничавање исплате отпремнина само на период проведен у радном односу код последњег послодавца треба да допринесе подстицању запошљавања, нарочито старијих - казао је Вулин.

У први ред одбране закона стале су странке власти окупљене око напредњака. Против су били ДС и Нова странка, а НДС и ЛСВ ће одлуку о томе како ће гласати донети у зависности од тога хоће ли проћи њихови амандмани.

- Плате и пензије су за време претходне власти нереално порасле за 72 процента - рекао је шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић.

АМАНДМАН НОВИНАРА СИНДИКАТ новинара Србије предложио је амандман којим се предлаже проширење појма запосленог и на особе које раде по уговору о обављању привремених и повремених послова и о стручном оспособљавању и усавршавању. Реч је о огромном броју људи који су ангажовани преко разних агенција за запошљавање, око 60.000, који су, фактички, запослени код послодавца, али на одређено време.

Социјалисти су поручили да држава мора да стане на страну савесног радника и да Влада не може да прописује зараде, али мора да одреди доњи праг.

За Милана Кркобабића, шефа "пупсоваца" ствар је јасна:

- Пензионери, њих 1,7 милиона, зарадило је пензије и желе да оне буду редовне и сигурне. С повећањем броја запослених расте и сигурност да ће се буџет пунити и да ће пензија бити. Урадићемо све да не буду смањене. Закон су писали министри који кажу да су борци за социјалну правду, па верујем да ће на тој баријери и остати.

Посланик ДС Борко Стефановић сматра да нас чека масовно отпуштање и да поређење са законом који је донео Зоран Ђинђић "не пије воду":

- Он је од 30 захтева синдиката испунио 29. За две године колико сте на власти направили сте дупло већу рупу у буџету, 50.000 радника мање ради, три пута су мање инвестиције, 40 одсто је већи јавни дуг.

Представник НДС Марко Ђуришић рекао је да баш за време ове власти има најмање инвестиција и да је јасно да ће плате бити смањене, јер ће се рачунати минули рад само код последњег послодавца. Питао је и да ли ће породиљско одсуство бити смањено.

План је да парламент два закона усвоји у четвртак. То је највише разљутило синдикалце, који су обећали да ће се окупљати сваког дана, а Љубисав Орбовић, председник СССС, очекује да ће уместо неопходних 100.000 потписа против закона, прикупити пола милиона.

Александар Вулин сматра да синдикати најавом да ступају у генерални штрајк показују више тврдоглавости него разума и наглашава да треба ићи путем договора. Он сматра да синдикати треба да размишљају о томе да ће владајућа већина и сутра бити овде и да треба донети законе и о социјалном предузетништву, социјално-економском савету, о штрајку, синдикатима


ФИСКАЛНИ САВЕТ

ИЗМЕНЕ Закона о раду и Закона о ПИО подржава и Фискални савет. У оцени тих предлога достављеној "Новостима", истиче се да ригидно радно законодавство доприноси проблему високе незапослености која у Србији износи преко 20 одсто - уз то, стимулише послодавце да раднике ангажују без заснивања легалног радног односа и да привређују у сивој зони. Такође, важећи Закон о раду је један од узрока ниске конкурентности српске привреде. Када је реч о Закону о ПИО, Фискални савет оцењује да је, у условима континуирано дужег животног века неопходно стално повећавати радни век. Д. И. К.


МИНИСТРЕ, МОЖЕ ЛИ РАЗГОВЕТНИЈЕ?

АЛЕКСАНДАР Вулин читао је брзо и неразговетно двадесетоминутно образложење о предложеним законима. Уз то, лупкао је руком о сто, па су посланици почели да се жале да не чују шта говори. Интервенисали су из скупштинске службе, па су пришли министру и приближили му мало микрофон, како би се чуо разговетније.