У храму Христа Спаса у центру Приштине албанска музичка група снимила је спот са обнаженом певачицом и осталим члановима бенда који играју и певају унутар храма. Овај спот појавио се на "Јутјубу", а као његова ауторка потписна је Ера Истрефи.

Она се у ласцивним позама појављује у храму између припрате и централног дела храма. На њој се налази потпуно провидна одећа, док други члан групе на голом телу има исписане пароле на енглеском језику: "Не позирај". Касније се појављује текст: "Не буди стидљив".

У споту се из идиличне атмосфере белих стубова и стилизованих традиционалних велова прелази у храм Христа Спаса са променом ритма и атмосфере, преноси Радио КиМ.

Премијер Косова Хашим Тачи је уочи прошлих косовских избора овај храм назвао ужасним делом.

Главни улаз је затворен са великом количином бодљикаве жице, док је на споредним вратима, са десне стране, само један колут жице и платно које покрива улаз, наводи Радио КиМ.

Када су новинари тог радија отишли до цркве, појавио се човек који им је бранио да ућу унутра.

Након гурања са њим, новинарска екипа је ушла и видела да се у храму врши мала и велика нужда. У припрати живе и станују људи, а у цркви су велике количине отпада и папира.

Већ деценију и по, Универзитет у Приштини и разне владине и невладине организације воде кампању која има за циљ уклањање и рушење Храма Христа Спаса или његово претварање у меморијални музеј Албанаца.

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА ОСУЂУЈЕ СКРНАВЉЕЊЕ ХРАМА

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска осудила је данас најновије скрнављење недовршеног саборног храма Христа Спаса у Приштини.

Како се наводи у саопштењу епархије, косовска певачица Ера Истрефи снимила је и објавила на "Јутјубу" спот за своју песму "Е дехун" у коме полунага игра у православном храму у Приштини.

Поред поменуте певачице у видео споту се појављује још неколико особа које, како се наводи у саопштењу, "у крајње демонизованој и богохулној кореографији" играју полунаги у унутрашњости храма.

"Нажалост, и овај најновији инцидент показује у каквом жалосном стању се налази ова православна црква која је посебно последњих месеци на удару појединих албанских политичара и медија који отворено позивају на њено рушење или чак предлажу да се претвори у музеј ОВК", наводи се у саопштењу.

Градњу храма Христа Спаса започео је 1990. године тадашњи епископ рашко-призренски и каснији патријарх српски Павле, а градња цркве прекинута је 1998. године избијањем оружаног сукоба на Косову и Метохији.

Црква је више пута била изложена нападима и покушајима минирања, а будући да није обезбеђена од стране локалних власти и Кфора и данас се користи као јавни тоалет и представља симбол трагичног стања верских и људских права на Косову и Метохији.

Епархија рашко-призренска апелује на међународне и косовске званичнике да обезбеде ову цркву, заштите је од даљег скрнављења и да омогуће завршетак њене градње како би послали поруку да за Србе и Српску православну цркву још има места у Приштини и на Косову и Метохији.