Канцеларија за Косово и Метохију оштро је данас осудила узурпацију парцела које припадају манастиру Свети Врачи у Зочишту, од стране једне албанске породице и вербалне провокације којима се узнемиравају монаси овог манастира.

"Осуђујемо и ноћашњи упад непознатих починилаца на црквено имање у селу Могила, у општини Косовска Витина, при чему је начињена материјална штету у башти на којој се узгаја поврће за потребе народних кухиња и Епархије рашко-призренске", наводи се у саопштењу.

Како се оцењује, наставља се пракса бесправног одузимања и присвајање српске имовине на Косову и Метохији и неовлашћени упад на српска имања.

"Тражимо од надлежних органа и међународне заједнице да у најкраћем року предузму мере у спречавању одузимања српске црквене и сваке друге имовине, која је од виталног значаја за опстанак Срба на Косову и Метохији", наводи се у саопштењу.

Канцеларија је затражила да се одмах пронађу они који су уништили расад у башти на црквеном имању у селу Могила, због чега ће можда неки корисници народних кухиња остати без и тог једног сигурног оброка у дану.

"Захтевамо да престану провокације монаштва манастира Свети Врачи у Зочишту и да се што пре казне изгредници, као и узурпатори манастирске имовине", наводи се у саопштењу.