И СРПСКА православна црква би могла да почне да гради - хотеле. На црквеном земљишту у Буљаричком пољу код Будве, једном од најлепших делова црногорског приморја, по одлуци урбаниста могли би нићи хотели, виле, спортско-рекреациони терени, јавна гаража. Ово је предвиђено новим детаљним урбанистичким планом, а изазвало је различите реакције - од одобравања до циничних коментара. Десетак парцела у Буљарицама, неке на „морској пени“, површине 51.000 квадрата, добро су манастира Градиште. Митрополија црногорско-приморска је, иначе, међу највећим земљопоседницима у будванској општини, са око милион квадрата земље на атрактивним локацијама.

Објекти су уцртани у план, а да ли ће се, када и како, градити, у Цркви не коментаришу. Протојереј Велибор Джомић каже за „Новости“:

- Планови су једно, реалност друго, и то што је уцртано не значи да ће бити и изграђено - каже Джомић. Он наглашава да је Митрополија „дужна да брине о свим задужбинама и имовини која јој је дата на управљање“.

- Црква ту имовину унапређује, како би се унапређивала и њена духовна мисија. То земљиште се урбанизује, по одлуци државних и општинских органа, а Митрополија је једина од институционалних власника која је сачувала имовину - каже Джомић.

Митрополија се одрекла 10.000 квадрата и дозволила да се на њеној земљи изгради подземна гаража.

После вишегодишњег периода затегнутих односа Митроплије и режима, недавно је дошло до отопљавања, па су општина Подгорица и Митрополија повукле све имовинско-правне тужбе, а главни град је помогао да се заврши Саборни храм у октобру. Митрополит Амфилохије се јавно похвалио побољшаним односима са премијером Милом Ђукановићем.