СПОРАЗУМ Београда и Приштине, који је постигнут у Бриселу, за Србе на Косову и Метохији апсолутно је неприхватљив и они неће учествовати у његовој примени.

Ту поруку су лидери наших сународника са КиМ јединствено пренели у четвртак у Београду премијеру Ивици Дачићу и првом потпредседнику Владе Александру Вучићу, захтевајући и да се у Србији распише референдум о бриселском договору.

После састанка у Немањиној 11, који је трајао око три и по сата, пред новинаре су изашли сви политички представници Срба из покрајине, а кључне детаље разговора је у њихово име изнео Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток:

- Споразум не прихватамо јер у њему нема Србије. Суштина тог папира је да се наш народ интегрише у уставно-правни систем лажне државе Косово. За нас није битна количина права коју нам споразум обезбеђује, ако нас он изолује од државе Србије. Тај документ је по вољи Албанаца, а не Срба.

Ристић је рекао и да су Дачић и Вучић изнели аргументе зашто је споразум користан за наш народ, али да нису ни покушали да га наметну насилно или претњама:

НЕЋЕ КОСОВСКЕ ДИПЛОМЕ ПРОТИВ бриселског споразума протестовали су у четвртак и студенти Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици - Прихватање споразума у Бриселу је најсрамнија одлука и најсрамнији тренутак у историји српског народа. Наша земља, Срби на њој, не могу се никоме поклањати и ми на ту срамотну одлуку не пристајемо - рекао је представник уједињених студената Страхиња Васић. Студенти су усвојили закључке и упутили их државном врху Србије, а траже да њихова високошколска установа остане потпуно у систему Републике Србије.

- Споразум ће бити потпуно неспроводљив. Више од 99 одсто наших сународника противи се његовој примени. Ако се буде инсистирало на њему, тражимо да коначну одлуку донесу сви грађани на референдуму и ми ћемо ту одлуку прихватити. Немамо разлога да сумњамо да је наш преговарачки тим дао све од себе, али споразум који је постигнут значи губитак Косова и Метохије.

Пре састанка у Влади, лидери Срба су посетили Патријаршију Српске православне цркве, где их је угостио патријарх Иринеј. Ристић је пренео новинарима поруку са састанка - да су СПЦ и патријарх Иринеј “сто одсто уз српски народ на Косову и Метохији”, да ће подржати сваку њихову мирну борбу и миран отпор како би опстали и остали на Косову и Метохији.

- Очекују нас и мирни протести које ћемо организовати и у Београду и који ће бити нестраначки - најавио је Ристић.

У делегацији Срба су били и заменик директора владине Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић, начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић и председници општина Лепосавић, Звечан и Косовска Митровица - Драгиша Васић, Драгиша Миловић и Драгиша Влашковић.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ
Вучић: Референдум, уз слогу
Филе са Дачићем и Вучићем у Београду
Састанак акционих тимова у Бриселу: На столу полиција и судови
Кирби: Србија није признала Косово, а нисмо то ни тражили
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------