ЗАПОСЛЕНИ у ЈП “Нуклеарни објекти Србије” већ два месеца нису примили плату. Предузеће које брине о радиоактивном отпаду дугује и обезбеђењу, нису платили рачуне, а немају ни за основна хигијенска и средства за рад!

Да проблеми постоје не пориче ни в. д. директора НОС-а, др Јагош Раичевић, који каже да је најмање пет пута писао Министарству просвете, али да никад није добио одговор.

- Проблем нуклеарног отпада очигледно је гурнут под тепих - наглашава др Раичевић за “Новости”. - Ускоро ће бити пуна три месеца откад смо послали план пословања Министарству, који није усвојен, нити знамо на колико новца да рачунамо. Чак смо и батерије за уређаје који мере зрачење сами купили.

Плате су већ умањили за 37 одсто, а Институту “Винча” дугују милионе за рачуне.

- Немамо право да склопимо уговор ни са киме, ни за шта, што значи да у овој ситуацији нисмо у стању да прихватимо одговорност за нешто што нисмо у стању да испунимо. “Г4С” је фирма која обезбеђује локацију и очекује да им неко за то плати. Они долазе на посао, али нико са њима за 2013. годину није ништа уговарао, а није ни могао, јер би то било противзаконито. Решио сам у четвртак да купим воду за пиће, прекршај сам направио и поводом средстава за хигијену, али тако нећу моћи још дуго да радим - упозорава др Раичевић, у писму које је упутио Министарству просвете, и у које су “Новости” имале увид.

Из писма се види колико је ситуација озбиљна, јер би приватна фирма за обезбеђење могла сваког тренутка да откаже сарадњу, а да у круг “Винче” и ЈП НОС ушета било ко.

- Надлежни се понашају као да су после одласка горива завршени сви послови. Остала су нам два реактора, базен у ком се препакивало гориво и хангари. Све то је пуно радиоактивог отпада - упозорава др Раичевић.