И док се у свету приводе крају припреме за дочек 2013. године, у многим здравственим установама у којима постоје листе чекања за поједине дијагностичке процедуре већ се увелико попуњавају подаци за 2014. и 2015. годину, па чак и за 2020. годину! На званичним листама чекања, које објављује РФЗО, на процедуре у 46 здравствених установа широм Србије чека више од 55.000 људи, уз напомену да неки центри не ажурирају редовно ове спискове, а неки их уопште не достављају иако им је то обавеза. Највише пацијената, око 22.000, чека на операцију катаракте, а најдуже, чак и до осам година, чека се на интервенције у области ортопедије и кардиологије.

За дугачке листе чекања у болницама углавном имају идентична "оправдања": ограничене капацитете, по кадру и по опреми, али и по броју операционих сала, а део кривице се приписује неуједначеној набавци неопходног материјала.

- Иако звучи драстично податак да у нашој земљи на операцију катаракте чека више од 20.000 људи, свуда у свету људи чекају на ову интервенцију, јер је то једна од најучесталијих операција које се раде на људском оку - каже професор др Бранислав Ђуровић, председник Удружења за хирургију катаракте. - Код нас се ти застоји на листама можда нешто чешће дешавају због несталног снабдевања очних клиника неопходним материјалом, али пацијенти не морају да страхују да ће им се стање због чекања погоршати, јер се листе формирају према приоритетима.

На јединственој листи чекања за кардиохируршке интревенције уписана је 131 особа, а на разним списковима у кардиохирургији: за катетеризацију, уградњу стента, бајпаса, вештачког залиска, дефибрилатора, графта, вештачког водича срца и коронарографију налази се више од 7.000 пацијената. Највише је кандидата за коронарографију - 1.602 људи, коју само у Клиничком центру Србије чека 847 пацијената. Нешто је краћи списак кандидата за замену валвула, а од њих 1.457 чак 1.230 је на списку Института "Дедиње", где ове захвате заказују за мај 2016. године. На листама чекања такође може да се види и да сви кардиоваскуларни центри нису подједнако оптерећени, јер на катетеризацију у Сремској Каменици, рецимо, тренутно чека 365 људи, у Клиничком центру Ниш један, а у "Дедињу", где се овај захват већ заказује за 15. мај 2020. године - 1.027 пацијената.

Стање није боље ни у ортопедији, где операцију кука у 33 болнице чека око 7.000 пацијената, док је незнатно мање у реду за колено. Ако је веровати заказаним терминима, већина би, ипак, требало да уђе у операциону салу следеће и 2014. године, али ће неки пацијенти морати да сачекају и нешто дуже.

Рецимо, у болници у Крушевцу уградња кука и колена, коју чека око 350 пацијената, већ се заказује за половину 2015. године, а у Клиничком центру Крагујевац, где цементну протезу за кук чека 391 пацијент заказује се за април 2017. године, а на списку за бесцементну, где има 827 уписаних заказује се већ април 2021. године!

ПРАВИЛНИК

Податке који се налазе на званичним листама чекања прикупљају и шаљу саме здравствене установе, а РФЗО не може да сноси одговорност за тачност података. Правилник о листама чекања, који ближе дефинише шта пацијент од анализа и дијагностичких процедура треба да уради да би се уписао на листу чекања, већ су написали представници струке, и он тренутно чека на усвајање у Министарству здравља. - Применом овог правилника растеретиле би се првенствено листе чекања на магнет и скенер, јер неке болести могу да се открију ултразвуком или рендгеном - кажу у РФЗО. Термини за магнет су у већим центрима већ попуњени за наредну годину, а укупно, од главе, преко кичме до колена, на ову процедуру чека око 10.000 људи. За скенер је три пута мања гужва, и краће се чека.