БОЛјОМ организацијом, и са оволико пара колико имамо, можемо боље да се лечимо, да имамо праведнији аршин према свим пацијентима, нарочито онима који су због болести стигматизовани, и да вратимо углед лекарске струке. Да не мислим тако, не бих ни прихватила ову деликатну и тешку функцију министра здравља - каже у интервјуу „Новостима“ Славица Ђукић Дејановић.

Психијатар по специјалности, многи кажу и искусан руководилац у здравству, с обзиром на то да је седам година, до 2000, била директор Клиничко-болничког центра у Крагујевцу, Ђукић Дејановићева сматра да ће јој, као и осталим министрима, бити потребно 45 дана да „скенира“ систем за који је задужена у новој Влади Србије.

- Први потези, који би водили ка побољшању у здравству, могу да се очекују у другој половини септембра. Лично сам спремна да све своје способности усмерим ка томе, али прво морам да видим чиме располажемо, шта као Министарство можемо да урадимо, а шта су надлежности других.

* Да ли ће бити кадровских промена у Министарству здравља, и у здравственим установама? Већ се спекулише да би кадрови Демократске странке, бар у највећим болницама, могли да буду замењени...

- Повешћу двоје-троје досадашњих сарадника, првенствено за односе са јавношћу, а тим желим да правим од људи из Министарства и здравственог система. Нико из партије неће поћи са мном. Сви директори здравствених установа који су досад коректно радили свој посао, и који прихвате нове методе рада за бољу организацију и боље коришћење свих ресурса у здравству у интересу пацијената, треба да остану да досадашњим местима. Не пада ми на памет да због партијске боје смењујем било кога.

ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ ОВА ВЛАДА УСПЕТИ * ХОЋЕ ли Ивица Дачић успети да одржи јединство у Влади у наредне четири године, када у кабинету има представнике доста странака, међу којима и лидере попут Динкића и Вучића?
- Мени се чини да он има природан дар да спаја простор, идеје и људе на одређеним задацима. Верујем да ће у томе успети, иначе не бих ушла у Владу.
* Из парламента, којег сте до „јуче“ водили, стижу најаве да ће контролисати Владу. Мислите ли да је то могуће када у Влади и парламенту седе партијски саборци?
- Верујем да ће опозиција терати парламентарце да та контрола буде што адекватнија, пре свега, у примени закона.

* Хоћете ли тражити помоћ државе како би се избегао колапс система, с обзиром на то да у РФЗО тврде да послодавци за доприносе дугују милијарду евра, што је пола годишњег буджета за здравство?

- Ни само Министарство, ни РФЗО, који су, нажалост, у нашем систему два одвојена субјекта, тај проблем не могу да реше сами. Морају да се мењају закони о здравственом осигурању и здравственој заштити. Држава би морала законски да обезбеди редовну наплату доприноса, а инспекције да раде свој посао. Јер, иако је део дуга ненаплатив, међу дужницима има оних који добро послују, а неизмиривањем својих обавеза урушавају здравствени систем.

* После неуспелог покушаја претходне владе да приволи произвођаче да отпишу 40 одсто од 30 милијарди старог дуга за лекове, мораћете, изгледа, да уђете у нову рунду преговора са њима?

- Прво морам да видим докле се са тим стигло и да ли је то моја ингеренција, али сигурно ћу морати да имам увид шта се са тим дугом дешава.

* Да ли ће лекови, ипак, морати да поскупе, ако би се тиме предупредиле могуће несташице на које произвођачи упозоравају?

- Питање цене лекова је нешто што мора добро да се извага, и то је посао за економисте. Као министар здравља одговарам за здравствену политику у глобалу, али не могу да улазим у финансијске рачунице. Министарство здравља ће сигурно предложити оно што је интерес пацијената - да лекова има, наравно, у складу са буджетом којим располажемо.

* Сва истраживања показују да је здравство у самом врху по корупцији: може ли та слика да се промени и како?

- Мислим да је доживљај грађана о корупцији у здравству већи него што ње заправо има. Наравно, сваки случај корупције треба да буде испитан и процесуиран, али као министар здравља немам намеру да радим посао МУП-а и других за то надлежних институција. Моје је да подижем ниво здравствене заштите и компетентности лекара, и да сви заједно покушамо да вратимо углед који лекари иначе заслужују.

* Пацијенти тврде да су нека од нових правила у здравству, као што је обавеза избора лекара, или издавање седатива отежала лечење. Хоће ли се ту нешто мењати?

- Изабрани лекар треба да испуни сврху тиме што ће бити носилац сигурности здравља породица. На примарном нивоу здравствене заштите би требало да се решава 80 одсто свих здравствених потреба, и ту изабрани лекар може да има велику улогу. Када је реч о седативима морамо бити свесни да смо земља у којој се таблетоманија развила и добрим делом због тога што су многи лекови могли слободно да се купе. Огроман број људи без разлога узима седативе и развили су зависност. Пацијентима којима су ови лекови заиста потребни биће олакшано снабдевање. Мој предлог биће да се на специјалистичком извештају назначи колико пацијент треба да користи терапију, па неће морати често да иде по мишљење психијатра. Чињеница је, међутим, да су седативи само у ретким случајевима потребни дуже од три месеца.

СТАНКОВИЋ ОД ПОМОЋИ * КО вам је први честитао на избору, јесте ли добили неки савет од свог претходника Зорана Станковића?
- Колеге из Владе, мислим да ми је први честитао Жарко Обрадовић. А, Станковић ми је дао врло корисне информације како он види здравствени систем Србије и какве су његове намере биле.

* Да ли ће ова Влада морати да уради оно што су претходне избегавале - да напокон дефинише шта је то што пацијенти стварно могу да добију на књижицу, а шта ће морати сами да плате?

- Селективности мора да буде, и по количини новца у здравству, и по степену ургентности потреба за здравственом заштитом. Све што је за пацијента угрожавајуће стање мора бити збринуто о трошку осигурања, и превасходно морамо улагати у превентиву. Пацијенти се не смеју делити на оне „првог“ и „другог“ реда, али сви који свесно нарушавају своје здравље морају некако да партиципирају у трошковима лечења. Једноставно, морамо да нађемо нове изворе финансирања здравства, као што је део прихода од дувана, алкохола. Такође, морамо да повећамо и сопствену одговорност за своје здравље. Ако неко хоће да се лечи од алкохолизма, то му треба и омогућити, али ако се после лечења врати пороку, други пут ће морати сам да плати део трошкова терапије.

* Хоћете ли бити тако строги и према сарадницима? Закон предвиђа могућност да министар смени службеника који добро не ради свој посао?

- Да будем искрена, мени чак тај Закон није неопходан да бих покренула поступак за евентуалну замену некога ко не ради коректно.