ДВА жаришта туберкулозе откривена у последње две недеље у јавности су пробудила сумње да се болест, за коју су многи мислили да је искорењена, у 21. веку враћа "на велика врата". Министарство здравља и специјалисти који се баве лечењем ове заразне болести, међутим, тврде да се не дешава ништа неоубичајено, и да је са 21 оболелим од ТБЦ на 100.000 становника, Србија готово на граници која се сматра ниском стопом оболевања (20 оболелих на 100.000 становника).

Ту оцену у ресорном Министарству поткрепљују чињеницом да је број оболелих од ТБЦ са 2.800, колико их је било 2003. године, 2010. "пао" на 1.500. А, до 2004. године, када је почео национални пројекат контроле туберкулозе, који помаже Глобал фонд, код нас је од "болести сиромашних" оболевало 37 на 100.000 становника.

- Од туберкулозе се сада мање оболева, али се о њој више говори - каже за "Новости" др Наташа Лазаревић, менаджер пројектне јединице за туберкулозу у Министарству здравља. - Туберкулозе увек има и у школама, и у затворима, и ово што се сада догађа ни на који начин није ванредна ситуација. Од ње може да оболи свако без обзира на социјално-економски статус. Лоши услови живота нису занемарљив, али ни једини фактор ризика.

УЛОЖЕНО 7,4 МИЛИОНА ДОЛАРА
У пројекат контроле туберкулозе, започет у децембру 2004. године, до сада је према речима др Наташе Лазаревић Глобал фонд уложио 7,4 милиона долара, од којих је 873.000 добио Црвени крст, а остатак Министарство здравља. Тренутно је при крају прва фаза другог пројекта на превенцији, раном откривању и лечењу ТБЦ, а за другу фазу је тражено укупно 3,5 милиона.

Професор др Гордана Радосављевић Ашић, лекар клиничар и председница Републичке комисије за туберкулозу, каже да се у Србији у затворима годишње открије испод 20 случајева ТБЦ.

Процењује се да у свету једна трећина становништва носи бацил ТБЦ, а од 10 инфицираних оболи један, и то када дође до пада имунитета. Од свих облика ТБЦ, заразна је само плућна туберкулоза и то у почетном стадијуму, или када се не лечи. Бацилима које оболели избацује кашљањем, кијањем, или док говори, може да се зарази само онај ко је дуго у његовој близини, па то, опет, не значи и да ће оболети.

У Србији капацитети за лечење ТБЦ постоје у свим општим болницама, на одељењима пулмологије, а на Озрену, при Центру за ТБЦ формирано је изоловано одељење са 10 кревета за оболеле од тзв. мултирезистентне туберкулозе, отпорне на стандардну терапију, која се иначе састоји од четири лека.

Код нас се од ТБЦ штити обавезном вакцинацијом при рођењу.

- Код нас се још и не размишља о евентуалном укидању обавезне вакцинације против ТБЦ - каже проф. Радосављевић Ашић. - А, што се тиче дијагностике и терапије, ми у лечењу сада не заостајемо за развијеним светом, иако смо до пре три године имали проблема у снабдевању терапијом за мултирезистентну ТБЦ.