ЈАВНО предузеће "Нуклеарни објекти Србије" пробило је рок за одговор на извештај стручне комисије Министарства просвете и науке поводом руковања радиоактивним материјалом у "Винчи". Свој став о догађају од 19. априла још није доставила ни Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења. Од Министарства је затражено додатно време за писање примедби, а очекује се да ће се ове две установе изјаснити до краја недеље.

Ово је, за "Новости", потврдио и државни секретар Министарства просвете и науке др Радивоје Митровић.

- Ни НОС, нити Агенција још нису доставили свој одговор на извештај стручне комисије - објашњава Митровић. - Од нас су затражили још времена, јер је, како су рекли, извештај изузетно обиман и захтева пажљиву анализу. Оставили смо им још неки дан, јер је у интересу свих да околности буду што прецизније утврђене.

Да је писање одговора у току, речено нам је у ЈП "Нуклеарни објекти Србије":

ВАДИЛИ ОЗРАЧЕНО СРЕБРО ИНЦИДЕНТ у "Винчи" догодио се током извођења експеримента крај базена с нуклеарним материјалом. Радници су покушали да изваде радиоактивно сребро за које нису ни знали да постоји. Догађај је у јавност доспео после упозорења Снежане Павловић, бивше директорке за радијациону сигурност, да је забележена повећана количина опасног зрачења.

- Извештај који нам је достављен је обиман и захтева озбиљан приступ. Реч је о стручној анализи у којој нема места за произвољне констатације. Своје примедбе на наводе Стручне комисије послаћемо најдаље до петка.

И у Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења речено нам је да разматрање извештаја још није завршено, а да ће до петка бити формулисан став о овом случају. О детаљима ће моћи да се разговара тек пошто одговор буде послат у Министарство.

Од ове две установе очекује се да напишу своје виђење повећања нивоа зрачења у "Винчи". После писања "Новости" о сумњи да је опасност настала неправилним руковањем радиоактивним материјалом, Министарство је формирало стручну комисију за задатком да испита све детаље. Тим на чијем је челу био др Јован Пузовић, професор са Физичког факултета, оценио је да је током извођења експеримента на платформи било више људи него што је потребно.