ЦЕНТАР за социјални рад општине Звездара планира да за стараоца команданта Југословенске војске у отаджбини Драгољуба Драже Михаиловића постави његовог унука Војислава!

Како сазнају "Новости", Војислав, који је иначе адвокат по струци, требало би да заступа Чичина права у поступку за утврђење његове смрти који се води у ванпарничном одељењу Првог основног суда у Београду.

- Нико није контактирао са мном и први пут чујем од вас да постоји идеја да будем постављен за правног стараоца мог деде Драгољуба. У овом тренутку не могу да кажем ништа док не видим да ли тај предлог уопште постоји и о чему се ради - рекао је за "Новости" Дражин унук Војислав Михаиловић.

Упркос томе што рок од 30 дана који је суд одредио за постављање стараоца истиче у четвртак, Центар је тек пре неколико дана дошао до идеје да би четничком команданту старалац могао да буде његов унук. Зато и није извесно да ли ће цео поступак постављања Чичиног "пуномоћника" бити завршен на време.

Како сада ствари стоје, Војислав Михаиловић ће, највероватније, поступак враћања части и угледа свом чувеном деди, о коме Европа и данас прича, пратити из сенке. Наиме, иако је његово име прво записано на подужем списку грађана и удружења који траже Чичину рехабилитацију, он ниједном није дошао на рочиште у Виши суд у Београду, где се води поступак.

Осим тога, чак ни када су стручњаци почели да обављају ископавања на Ади, надајући се да ће пронаћи кости чувеног четничког команданта који је тамо наводно сахрањен, Михаиловић је одбио да да крв како би се издвојила његова ДНК неопходна за упоређивање.

Шта ће се догодити уколико Војислав Михаиловић не буде хтео да заступа интересе свога деде, још није познато. Наиме, Закон о ванпарничном поступку не прописује рок у коме мора да се постави старалац особи чија се смрт утврђује, па је у Дражином случају тај рок одредио суд.

ПОРОДИЦА СЕ ПРВА ПИТА

ПОСТУПАК постављања привременог старатеља у ванпарничном поступку доказивања смрти Драгољуба Михаиловића је у току, кажу за "Новости" у Градском центру за социјални рад у Београду:

- На захтев суда, а по Породичном закону, орган старатељства дужан је да постави привременог старатеља ради заштите личности, права или интереса, лицу чије је боравиште непознато, а оно нема законског заступника. За старатеља се поставља лице које има лична својства и способности потребне за обављање дужности старатеља, а пристало је да буде старатељ. То су, првенствено, супружник или неко од сродника, осим ако интерес штићеника не налаже другачије.