У 25 центара, после готово месец дана проблема у снабдевању основним цитостатиком у лечењу готово свих врста карцинома, стигло је 5.000 ампула ”5-флуороурацила”, али је 600 ампула, које је, рецимо, добио Институт за онкологију и радиологију Србије, довољно тек за недељу дана терапије! Иако се очекује испорука нових 2.000 ампула, у онколошким центрима ”Новостима” је у уторак речено да је ово само краткотрајна ”инфузија” и да су, готово извесно, на помолу нове повремене несташице.


Највише ампула, 750, отишло је у Сремску Каменицу. КБЦ ”Бежанијска коса” и Централна апотека Београд су добили по 500, ВМА - 465, Ниш -350, Крагујевац, Чачак и Шабац по 250, Ваљево - 210, Сремска Митровица - 200...

На нашем тржишту регистрован је лек само произвођача ”Ебеве”, а једино обавештење које су онколози добили од добављача је да ”5-флуороурацила” - нема. Министарство здравља и Републички фонд здравственог осигурања су из суседних земаља набавили 1.400 кутија, а с обзиром на то да је овај лек пребачен на ”Д листу”, здравствене установе би убудуће требало да га купују саме.

ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ ЗА ЦИТОСТАТИКЕ Од јануара онколошки центри могу сами према потребама да набављају ”5-флуороурацил” интервентним увозом, а РФЗО ће то да плати - каже Сања Миросављевић, портпарол РФЗО. - За цитостатике са ”Б листе”, који се дају у болницама, прошле године смо издвојили 1,3 милијарде динара, а за цитостатике са ”Ц листе”, који се набављају централизовано и на посебном су режиму издавања - 2,67 милијарди динара.

- Питање је да ли је то баш најмудрија одлука, с обзиром на то да бисмо били у значајно бољој позицији да на централном тендеру купујемо више од 100.000 ампула, колико Србији годишње треба, него када свака установа набавља за себе - каже за ”Новости” професор др Зоран Ракочевић, директор Института за онкологију и радиологију.

 - Ми смо у јануару расписали тендер за набавку ”5-флуороурацила”, на који се није нико јавио. Сада смо га продужили и надамо се да ћемо имати више среће. Само овом институту месечно треба 3.500 ампула.
Месечне потребе, рецимо, Опште болнице у Панчеву, која је сада добила 150, више су од 1.000 ампула, а ”5-флуороурацил” користе оболели од рака грла, дојке, различитих карцинома дигестивног тракта... Једна ампула овог лека у Србији, у регуларним околностима кошта око 200 динара.

Коме су рођаци могли да га набаве, рецимо, у Македонији, за шест кутија са по пет ампула давали су 2.700 денара, што је око 4.600 динара. Али, пацијенти који су се снабдевали код шверцера кажу да су једну ампулу плаћали и по 4.000 динара.

- Лек ”5-флуороурацил” је јефтин и то је основни проблем што га нема - каже за ”Новости” професор др Владимир Ковчин, онколог, директор КБЦ ”Бежанијска коса”. - Ми смо са добављачем имали уговорене испоруке све до марта, али то није испоштовано. Расписали смо два тендера, нико се није јавио. У читавој Европи има проблема у снабдевању ”5-флуороурацилом”, али тамо вероватно успевају да натерају произвођача да производи и јефтине лекове, а нама су практично везане руке.