СВИМА који узимају лекове за смирење, због нервозе, или уз редовну терапију кардиоваскуларних, реуматских и других обољења, нова процедура за издавање седатива могла би додатно да ”затегне” живце. Према новим правилима Републичког завода за здравствено одсигурање, ови пацијенти мораће на свака три месеца изабраном лекару да доносе извештај специјалисте - психијатра, неуропсихијатра или неуролога, да им је та терапија неопходна.

У РЗЗО кажу да је процедура издавања седатива промењена по препоруци струке. То, међутим, није једина бирократска препрека коју пацијенти морају да савладају да би остварили право на лечење. Наиме, до краја године малтене пола Србије мораће да стане у редове у домовима здравља како би сви осигураници изабрали лекара. Јер, иако се за докторе опште праксе, према евиденцији РЗЗО, од укупно 6.786.333 осигураника у Србији, досад одлучило њих 3.742.383, свог гинеколога је досад изабрало око 957.900 милиона жена. Свог стоматолога у Дому здравља има 572.418, а педијатра 919.920 грађана Србије.

- Изменом Закона о здравственом осигурању, дефинисана су два услова за оверу здравствених књижица: први је да је послодавац, чак и ако има заостале неизмирене обавезе, започео и наставио уплату доприноса за здравство, а други је да се пацијент определио за изабраног лекара - речено је ”Новостима” у Министарству здравља. - Услов за оверу књижице је заправо избор лекара опште праксе, с тим што жена која нема изабраног гинеколога о трошку осигурања неће моћи да користи услуге овог специјалисте, осим у хитним случајевима.

БРОЈКЕ6.786.333 укупно осигураника у Србији
6.210.621 до сада изабрало свог лекара
957.900 Жена изабрало редовног гинеколога
3.742.383 одлучило се за лекара опШте праксе
572.418 има свог стоматолога у Дому здравља
919.920 деце има изабраног педијатра

Исти принцип важи и за стоматолошке услуге, али само за оне категорије становништва које имају право на свог стоматолога. Ко не изабере свог зубара, на стоматолошку помоћ и здравстврену њижицу моћи ће да рачуна само у хитним случајевима.

Оваква правила државе многи пацијенти, нарочито они који се о свом трошку лече код приватника, иако плаћају обавезно здравствено осигурање, доживљавају као ”уцену”. А према подацима Приватне лекарске коморе, у приватном сектору се пружа око 40 одсто укупног броја здравствених услуга.

Др Драган Цветић, председник Лекара и фармацеута Србије, сматра да држава не може да натера становнике да се определе за лекаре у државном здравству.

- Од такозване реформе здравства, која се већ годинама спроводи, видимо само гомилу уредби и наредби - каже Цветић. - Затрпани разним папирима лекари се мање баве струком, а све више бирократијом. Велики проблем је то што у доношењу прописа, у комисијама Министарства и РЗЗО, учествују лекари који се никада нису бавили струком, или су одавно у пензији, и све се углавном прелама преко леђа пацијената.


КО СВЕ МОРА ДА БИРА И КОЈЕГ ЛЕКАРА

* Изабрани лекари су доктор опште праксе, педијатар, гинеколог и стоматолог

* Свог доктора опште медицине морају да изаберу сви осигураници

* Од 15. године живота, уз изабраног лекара, жене треба да имају и свог гинеколога

* Право на изабраног стоматолога имају деца до пунолетства, труднице током трудноће и 12 месеци после порођаја, старији од 65 година...

* Деца бирају свог педијатра