Барикаде на северу Косова додатно су ојачане на готово свим локацијама. Сви важни путни правци и даље су блокирани. Највећи број грађана окупљен је на барикадама ка административним прелазима Брњак и Јариње.

22:20 ПОЛИЦИЈА ПОЈАЧАЛА ПРИСУСТВО У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Регионални портпарол косовске полиције Бесим Хоти изјавио је да је полиција појачала присуство у мешовитим срединама у северном делу Косовске Митровице.

Хоти је прецизирао да је полиција увела патроле у насељима Бошњачка махала, Брђани, и Микро-насељу, где поред Срба живе и Албанци.

22:03 ПУЦНЈАВА У СЕЛУ ЗУПЧЕ

Портпарол косовске полиције Бесим Хоти је потврдио да се око 20 часова чула пуцњава из ватреног оружја у региону села Зупче, где живе Срби и суседног села Чабра, које је настањено косовским Албанцима.

"Не зна се тачна локација из ког села је пуцано. Нема информација о материјалној штети или евентуалним повређенима", рекао је портпарол полиције.

Након ове пуцњаве Срби су недалеко од барикаде која је постављена у месту Зупче, на магистралном путу Косовска Митровица-Рибариће, поставили још једну барикаду. На овом путном правцу, који води ка јужном делу Косовске Митровице, на путу је преко обе коловозне траке изручен шљунак.

20:53 КУСАРИ - ЛЈИЛЈА: У ПОНЕДЕЛЈАК О ТРГОВИНИ СА СРБИЈОМ

Косовска министарка трговине и индустрије Мимоза Кусари љиља најавила је да ће одлука о слободном увозу робе из Србије бити примењивана до понедељка, а онда је могућа поновна блокада уколико власти у Србији наставе са трговинском блокадом робе са Косова.20:25 ЕУ СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ О СРПСКОМ ПРЕДЛОГУ

Иницијатива Београда о решењу ситуације у вези са прелазима Јариње и Брњак на северу Косова и Метохије биће разматрана током следеће недеље, рекли су Тањугу дипломатски извори у Бриселу.

"Писмо у коме Београдски преговарачки тим износи нове предлоге за смиривање тензија на северу Косова стигло је касно у Брисел, тако да ће га званичници проучити тек током следеће недеље", рекао је функционер ЕУ који је желео да остане анониман.

Шта јављају извештачи "Новости" са Косова прочитајте ОВДЕ
Писмо је стигло тек у петак поподне, када је већина службеника већ отишсла на викенд, објаснио је овај извор, и додао да не очекује да београдска иницијатива буде разматрана по хитном поступку.

Он је одбио да коментарише садржај београдске иницијативе, али је рекао да ЕУ "наставља да подржава дијалог две стране о техничким проблемима".

19:11 СКУП ПОДРШКЕ СРБИМА СА КОСОВА

Представници Удружења расељених са Косова и Метохије, породица киднапованих и несталих лица и других организација окупили су се на Тргу Републике у Београду како би пружили подршку грађанима на северу Косова и поручили им "да издрже".

Окупљени су носили транспаренте "За целовиту Србију", "Савет безбедности није осудио силу" и "Косово је најскупља српска реч".

15:11 КОЦИЈАНЧИЋ: ЕУЛЕКС ДЕЛУЈЕ У СКЛАДУ СА СВОЈИМ МАНДАТОМ

Портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику Маја Коцијанчић изјавила је да Еулекс на два прелаза на северу Косова делује у складу са својим мандатом.

"Еулекс није прекорачио своја овлашћења и делује потпуно у складу са својим мандатом," рекла је Коцијанчићева.

Она је у телефонској изјави Тањугу подсетила на изјаву високе представнице ЕУ Кетрин Ештон која је поздравила обнављање промета робе из централне Србије ка Косову.

Коцијанчић се није сложила са тврдњама званичника у Београду да се договор о царинским печатима није односио на решавање питања прелаза Брњака и Јариња

"Ово је имплементација договора (Београда и Приштине) о царинским печатима од 2. септембра," тврди она.

14:26 СТЕФАНОВИЋ: ЧЕКАМО ОДГОВОР БРИСЕЛА НА НАШУ ИНИЦИЈАТИВУ

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић изјавио је да Београд сада чека одговор Брисела на иницијативу за решавање проблема на прелазима Јариње и Брњак и оценио да садашња запаљива ситуација на северу Косова свакако није повољна атмосфера за наставак дијалога.

"Предлог Београда ни у једном елементу не садржи присуство косовских цариника и полиције", додао је Стефановић и подсетио да никада није било косовских царинка на Јарињу и Брњаку, нити је косовска царина тамо функционисала.

Ми смо посвећени дијалогу јер је то једини начин да решимо проблеме, једини начин да се договоримо, казао је Стефановић новинарима и додао да се сада чека позитиван одговор из Брисела на "нашу иницијативу и могућност да најзад решимо питање Јариња и Брњака на обострано прихватљив начин".

"Спремни смо да чекамо колико је потребно и да се деси било где и било када, и није потребно држати се одређених зацртаних рокова", подвукао је он.


14:15 ДАЧИЋ: МОГУЋЕ РЕЦИПРОЧНЕ МЕРЕ БЕОГРАДА

Министар полиције Ивица Дачић изјавио је да ће, уколико постојећа ситуација на административним прелазима Јариње и Брњак буде потрајала, то сигурно изазвати реакцију Београда у виду реципрочних мера према прелазима које Албанци највише користе.

Дачић је Тањугу рекао да Србија има план реаговања у случају погоршања ситуације на Косову и Метохији и да тај план не подразумева војску и полицију.

"Он подразумева реаговање свих других државних органа како би се спречиле све последице. Мислим на област економије, трговине, просвете здравства", објаснио је Дачић.

Он је додао да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином и да сматра да о режиму који ће важити на административним прелазима треба да се постигне договор.


14:08 У ЦЕНТРАЛНУ СРБИЈУ НЕ МОЖЕ РОБА СА ДОКУМЕНТИМА КОСОВА

Представници пореске управе на административним прелазима Мердаре, Кончуљ, Рудница и Брњачки Мост имају јасна упутства Министарства финансија Србије да са Косова и Метохије не пропуштају робу која има пропратна документа са било каквим обележјима такозване Републике Косово.


14:07 СРБИ ПОЈАЧАЛИ БЛОКАДУ БРНЈАКА

Испред административног прелаза Брњак на северу Косова око подне Срби су ојачали барикаде истоваривши додатне количине земље.

На огромној гомили земље која је истоварена испред самог прелаза налазе се војници Кфора који су стационирани и на узвишењима у шуми изнад Брњака.

Срби су на барикади развукли српску тробојку, а њихова возила паркирана су испред овог прелаза који је камионима блокиран и са друге стране из правца Рибарића.

Развучена је и бодљикава жица, а прелаз је у међувремену постао хелиодром за хеликоптере Кфора и Еулекса који слећу и узлећу одатле.


13:52 ЦАРИНИК ЈЕ СРБИН

Шест косовских полицајаца и цариника је на северу Косова распоређено на прелазе Брњак и Јариње према централној Србињи, а командант прелаза Јариње је Албанац, док је цариник косовски Србин, пише Коха Диторе.

Позивајући се на неименоване изворе из Брисела, лист наводи да је притисак Европске уније и представника светских сила спречио насилну реакцију српских паралелних структура власти на северу Косова.


13:23 ЈЕРЕМИЋ: НЕЛЕГАЛНА И НЕЛЕГИТИМНА АКЦИЈА

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић назвао је потпуно нелегалном и нелегитимном акцију Еулекса и Кфора на северу Косова и Метохије, неприхватљивом за Србију и косовске Србе.

"Наставићемо да пружамо отпор оваквом начину решавања питања, али морамо да сачувамо мир и стабилност", нагласио је Јеремић.

"Одлучни смо да истрајемо у дипломатским напорима", истакао је Јеремић и закључио да је "најважније да се на територији Балкана сачува мир".


10:33 ЈАХЈАГА И ТАЧИ ОТПУТОВАЛИ У НЈУЈОРК


Косовска председница Атифете Јахјага и премијер Хашим Тачи отпутовали су у Нјујорк.
Они ће у Нјујорку боравити у време када се одржава јесење заседање Генералне скупштине УН, где очекују да ће имати билатералне сусрете са званичницима разних држава.


08:00 НОЋ НА БАРИКАДАМА


Срби на северу Косова и Метохије провели су ноћ на барикадама, које су додатно ојачане, због чега је блокиран магистрални пут Косовска Митровица - Рашка, као и сви други важни путни правци.

У месту Дудин крш, постављена је још једна барикада, чиме је додатно ојачана блокада тог магистралног правца. На административним прелазима, испред бодљикаве жице које су развукли припадници Кфора затварајући прелазе Јариње и Брњак, грађани су посули велике количине шљунка и земље и тиме онемогућили сваку могућност пролаза.
На прелазу Брњак и Јариње препрека од шљунка висока је неколико метара, а на Јарињу шљунком је блокиран пут који води до базе Кфора изнад прелаза. У месту Рударе, на територији општине Звечан, такође су ојачане барикаде. У Звечану је, крај железничког моста преко Ибра камионима препречен пут теретним возилима, али је једна трака слободна за саобраћај.

На улазу из Косовске Митровице из правца Звечан барикада успорава саобраћај који се одвија једном коловозном траком. Ојачана је и барикада на главном мосту преко Ибра, која дели јужни од северног дела Косовске Митровице. У току ноћи је ојачана и барикада која се налази у непосредној близини источног моста преко Ибра. На ове две барикаде више камиона је истоварило шљунак, тако да је препрека на путу сада виша од два метра.

Приликом постављања те барикаде на мосту преко Ибра оштећен је видео-надзор. Припадници Косовске полиције, који су дошли на ибарски мост након што је ојачана барикада, повукли су се нешто касније, а једно возило те службе остало је на северној страни Митровице.

На јужној страни моста се, поред локалне полиције, налазе и припадници Еулекс полиције. Срби су балванима блокирали пут у месту Зупче на магистралом путу Косовска Митровица - Рибарићи.

На више локација на северу Косова грађани су спремни да у сваком тренутку, у случају покушаја покрета Кфора, теретним возилима блокирају путеве као што су учнили у месту Сочаница код Лепосавића где су блокирали јединицу Кфора.