ОЦЕНА поглавара Римокатоличке цркве о кардиналу Алојзију Степинцу занемарује жртве геноцида у Независној Држави Хрватској - најкраћа је реакција стручне јавности на изјаве поглавара Римокатоличке цркве о кариналу Алојзију Степинцу.

Папа је током посете Загребу, протеклог викенда, одржао молитву на гробу контроверзног хрватског кардинала, који је и у кругу личности које би Ватикан могао да прогласи за светитеља.

У јавности су посебно одјекнуле његове речи да је Степинац ”веома добро схватио да је усташки режим био инструментализован од Хитлера и његових помагача”. Политици НДХ кардинал се, према папиним речима, супротставио ”тако што је бранио Србе, Јевреје и Роме и патио заједно с њима”.

У иступу Бенедикта Шеснаестог историчар Чедомир Антић види једностран поглед на контроверзну и сложену личност кардинала Степинца:

ПОГЛАВАР ПОГРЕШИО СТЕПИНАЦ је подржавао усташе чија је окрутност шокирала и њихове нацистичке газде - коментар је америчке новинске агенције Асошијетед прес.
- Папа је у праву када проклиње злочиначке усташке војне снаге, али није у праву када одаје признање једном од њихових заговарача - рекао је за АП Елан Стениберг, из Америчког удружења жртава холокауста. Аустријска новинска агенција АПА подсетила је на масовна убиства истичући улогу Анте Павелића, који је владао ”уз помоћ Ватикана”.

- Лоше је што Ватикан посматра НДХ на исти начин као и у прошлости. Степинац је подржао стварање НДХ, која је окупила снажне политичке и друштвене снаге у Хрватској тога времена. Тако је створена држава у којој је почињен највећи геноцид на Балкану.

Антић каже и да тај злочин није на исправан начин кажњен и да се хрватско и муслиманско друштво са њим није у потпуности суочило.

Професор Богословског факултета у пензији Димитрије Калезић каже да је папина оцена о улози кардинала Степинца у рату и етичко питање. Он напомиње да би боље било да је током посете Хрватској папа посетио и логор Јасеновац.

- Да ли је патио за страдалим Србима, Јеврејима и Ромима не знамо. Како их је бранио, међутим, видимо по броју жртава усташких логора - каже Калезић. - Поглавар Римокатоличке цркве врстан је теолог, али овакви иступи вређају жртве настрадалих.

Председник Савеза јеврејских општина Србије Александар Нећак каже да овакве изјаве из Ватикана нису ништа ново, али и да је став Јевреја о улози хрватскох кардинала у рату потпуно другачији.

- Док год историја не докаже његову невиност, кардинал Степинац ће бити убрајан у одговорне за геноцид почињен над Јеврејима, Србима и Ромима - напомиње Нећак.