АКЦИЈА „Велико спремање Србије“, током које је у суботу више од 270.000 волонтера чистило преко 3.000 локација у 169 општина, била је успешна и премашила је сва очекивања, изјавио је Оливер Дулић, министар животне средине, рударства и просторног планирања.

- Локације за чишћење одредили су грађани њиховим пријављивањем на порталу њњњ.оцистимосрбију.рс. Акција је одржана по други пут, и то у години која је проглашена Европском годином волонтирања - навео је Дулић.

Министарство животне средине, рударства и просторног планирања организовало је Велико спремање Србије на територији целе Републике у оквиру акције „Очистимо Србију“, уочи Дана заштите животне средине - 5. јуна.

У Београду је акција почела чишћењем простора иза „Ластине“ аутобуске станице и потеза испод Старог железничког моста, Газеле и Бранковог моста. На тој локацији је учествовало око 1.000 волонтера општине Стари град, министарства, извиђачи, ЈКП „Градска чистоћа“, Зеленило Београд, Београдски водовод и канализација, запослени у „Железницама“, „Телекому“, волонтери „Секопака“.

- Уверен сам да ће многе локације у Србији после овог чишћења бити најчистије у последњих неколико деценија, и надамо се да ће акција постати традиционална - истакао је Дулић.

У акцији чишћења локација у околини Железничке станице Нови Београд и „Белвила“, учествовао је и градоначелик Београда Драган Ђилас.

- Подржали смо акцију на читавој територији града. Апелујем на суграђане да брига о заштити животне средине не буде само данас исказана, већ и убудуће - поручио је Ђилас.

Дивље депоније код пијаце Кванташ уклањала је механизација предузећа „Градска чистоћа“, „Зеленило Београд“, „Београдски водовод и канализација“, „Београд пут“ и „Београдске електране“.

Министар просвете Жарко Обрадовић најавио је да ће у сарадњи са Министарстом животне средине, рударства и просторног планирања, почетком наредне школске године ученицима од првог до четвртог разреда поделити еколошки буквар.

Нови Сад је у суботу добио чистије лице. Готово сви грађани и градска предузећа су се активно укључила у акцију „Очистимо Србију“, а пример својим суграђанима дао је и Игор Павличић, градоначелник Новог Сада. Он је у акцију кренуо у Петроварадину, где је на симболичној утакмици, отворио запуштени, па реновирани терен за рукомет и кошарку у блоку 8. „Воде Војводине“ укључиле су се такође у акцију, а на терен су изашли запослени и механизација у радним јединицама и секцијама Нови Сад, Сомбор, Бечеј, Врбас, Оджаци, Зрењанин и Вршац. Приоритет је дат чишћењу подручја око хидрочворова, како у води, тако и на обалама.

Више од 280 кубних метара разног смећа уклоњено је у суботу у акцији „Очистимо Ваљево“, у којој је на 35 локација у градским, приградским насељима и селима учествовало око 2.500 волонтера, грађана, ученика, установа, институција, невладиних организација, фирми, удружења... Чланови Еколошког друштва „Градац“, заједно са волонтерима и мештанима, прикупили су више од 200 джакова разног отпада на дивљој депонији у засеоку Аничићи код реке Градац

Резултати овогодишњег „Великог спремања Србије“, чији је промотер прослављени српски тенисер Новак Ђоковић, биће познати наредних дана.


ОТПАД УКЛАНЈАЛО И СТАРО И МЛАДО

У АКЦИЈИ на многим местима у Јадру учествовало је више хиљада Лозничана, којима су се придружили учесници Међународног еколошког кампа у Тршићу.

Помоћник градоначелника Лознице Радомир Филиповић рекао је новинарима да је акција окупила око 5.000 грађана, који су рашчишћавањем отпада на 55 места, од којих је 15 у градској зони, допринели да подручје Јадра буде чистије и лепше.

У Костолцу је организовано велико спремање градске плаже, која се налази у оквиру спортско-рекреативног центра „Топољар“.

Допринос акцији дало је и више од 2.000 волонтера, радника комуналних предузећа и грађана Ужица.

У акцији у Јагодини учествовало је 1.500 грађана, а помагали су и радници предузећа и установа, студенти, ученици, спортисти, пензионери, али и деца дечјих установа, која су у суботу ујутру, на главном градском тргу, цртала по плочницима разне ликове на тему екологије.

У Смедереву је у акцији уређења животне средине учествовало око 3.600 грађана, све месне заједнице на територији града на Дунаву, а придружиле су им се све основне и средње школе, запослени у Градској управи и градоначелник Предраг Умичевић са сарадницима.