СВЕТЛА на пистама аеродрома и носача авиона су погашена, подаци су или недоступни или нетачни, навигација, Интернет и телефони не раде... Режисери овакве ноћне море чак и за најјаче армије на свету су хакери, који би по свему судећи могли да имају кључну улогу у ратовима будућности.

Недавне оптужбе побуњеничког Либијског омладинског покрета да чак 50.000 интернет корисника из Србије већ данима угрожава њихову борбу против Моамера Гадафија, поново су покренули тему да ниједна војска неће моћи да се нада тријумфу уколико не поседује јединицу врхунских компјутерских зналаца.

- Поједини наши хакери заиста стоје иза напада на сајтове преко којих комуницирају либијски побуњеници. У питању су две хакерске групе „Ц1337ОРГ“ и „Црна рука“. Ипак, нема говора о 50.000 српских нападача. Наши су део међународног тима. Добар део нападача су заправо странци, који се крију иза интернет адреса обичних корисника из Србије (?) - објашњава Милан Ковачевић, интернет администратор и аутор електронске књиге „Криптографија у електронском банкарству“.

Ковачевић истиче да међу либијским побуњеницима вероватно постоји инсајдер, који српске хакере наводи где да нападну.

- Док је за упад у рачунар стандардне заштите довољно и мање од минута, војне мреже представљају виши ниво и до њих је тешко доћи, с обзиром на то да се путања приступа константно прати. Ипак, и ту постоји решење, а то је крађа идентитета. Хакери упадну у нечији рачунар, дешифрују лозинку и затим изведу напад са рачунара неког човека, који тако постаје жртвено јагње. Код добро заштићених система и даље је најбоље имати инсајдера, који би одавањем одређених информација олакшао приступ непријатељском систему - објашњава наш саговорник.

Хакерска војна акција први пут је обављена 2008. године у Грузији. Тада су Руси оборили командни систем Тбилисија (добијен од САД), како би прикрили своје нападе.

- Руси спадају у топ класу хакерства, али су од њих још бољи Кинези - каже Ковачевић. - Американци доста улажу, али по стручности заостају. НАТО алијанса има неколико хакерских центара са посебно тренираним људима за упад и пробијање језгра. Један од њих је и у немачком градићу Рајнбах код Бона.

Док „сајбер ратовање“ добија све значајнију улогу, Војска Србије остаје нема на „компјутерску одбрану земље“. Иако је опрема данас постала јефтина и приступачна, хакерски програми могу бесплатно да се преузму са Интернета, а стручњака не мањка, нема назнака да се у Војсци Србије размишља о формирању хакерске јединице.

- Уколико би поново дошло до напада на Србију, попут НАТО бомбардовања, хакери би

ПЕНТАГОН

ЈОШ 2008. године руски хакери су упали и у систем Пентагона. Зато не чуди што је председник САД Барак Обама изјавио да је безбедност компјутерских веза врхунски приоритет његове владе и позвао на даља улагања у овај сектор.

знатно могли да допринесу одбрани земље. НАТО потпуно функционише преко „джи-пи-еса“, тако је било и 1999. године, када су са великим бројем сателита скенирали сваки метар Србије. НАТО генерали преко сателита и камера на терену надзиру војне акције, баш као у многим стратешким компјутерским игрицама. Тешко би се снашли ако би им неко срушио навигацију и прекинуо комуникацију - закључује Милан Ковачевић.


СРПСКО-АЛБАНСКИ ДУЕЛ

СРПСКИ хакери не спадају у топ класу, иако у иностранству ради неколико наших врхунских стручњака.

- За време НАТО бомбардовања 1999. године дефинитивно смо показали да имамо таленат. ПТТ је дозволио бесплатан приступ Интернету, па су многи наши хакери, иако су имали „преисторијску“ дајл-ап конекцију, успели да упадну и оборе велики број америчких сајтова - подсећа Ковачевић.

Медији често бележе и нападе албанских хакера на интернет-сајтове српских тенисера или СПЦ. Наши, пак, одговарају упадима на сајтове званичне Приштине.

- То је дечја игра. Сајтове које су оборили имају низак степен заштите. Албанци су на самом дну хакерске лествице - констатује наш саговорник.

Новости“ контактирале са либијским омладинским покретом:

СВАКОДНЕВНО НАМ НАПАДАТЕ САЈТОВЕ

РЕДАКЦИЈА „Новости“ у суботу је ступила у контакт са Либијским омладинским покретом, који је оптужио српске хакере.

- Хиљаде интернет корисника из Србије свакодневно напада и обара наше сајтове или их толико загушују са анти-НАТО и ЕУ паролама, да су потпуно неупотребљиви. Не тврдимо да су сви они хакери, али је јасно да се ради о организованој акцији. Уколико се нешто ускоро не предузме, ствари ће постати све горе по нас - каже за „Новости“ Мохамед ал-Сабах, директор односа са јавношћу Либијског омладинског покрета.

Ал-Сабах истиче да је чуо о успешним акцијама српских хакера за време НАТО бомбардовања 1999. године.

- Оно што нас додатно фрустрира је што либијска државна телевизија стално приказује митинге из Београда и српске „Фејсбук“ странице подршке диктатору Гадафију - чуди се Ал-Сабах.