ДРЖАВА отвара себи врата да уђе у управљање ”Партизана” и ”Црвене звезде”! Предложеним законом о спорту, који би пред републичким парламентарцима требало да се нађе већ на првој седници ванредног заседања, почетком марта, влада ће моћи да именује своје представнике у управљачке органе највећих клубова у земљи.

Сигурно најзанимљивији члан предложеног закона је онај по којем ће владе Србије или Војводине, односно локалне самоуправе, моћи, месец дана по усвајању закона, да прогласе поједине спортске клубове за организације од републичког, покрајинског или локалног значаја. У том случају Влада би именовала заступника друштвеног и државног капитала у клубу, а, како се наводи у предлогу закона, без његове сагласности неће моћи да се донесе статут, нити да се закључи било који уговор.

У водећим српским клубовима не желе јавно да коментаришу Предлог закона о спорту, али изражавају бојазан да он не буде пречица до национализације.

- Закон даје простор Влади Србије да клубове прогласи организацијама од националног значаја, али то није национализација - изјавио је за ”Новости” Славиша Златановић, државни секретар у Министарству омладине и спорта.

Критеријуми за добијање националног статуса биће, како наводи, да ли неки клуб учествује на разним нивоима такмичења у Европи, а самим тим представља и државу.

- Влада у том случају може да одлучи да финансијски помогне било који клуб у земљи - ”Партизан”, ”Звезду”, ”ОФК Београд”, ”Војводину” или ”Раднички” из Пирота, али онда има право да именује своје људе у њихове управљачке органе - указао је Златановић. - Влада уопште нема намеру да ставља било који клуб под државну шапу, већ само да има увид како се троши новац пореских обвезника.

Државни секретар одбацује тезу да ће влада тако постати ”главни играч” у ”Звезди” и ”Партизану”, већ ће ти клубови, тврди, задржати своју аутономију.

- Држава хоће да помогне, и то је наша мисија, али због грађана тражи одговорност за трошење новца. Више не би могло да се деси да су паре потрошене, да постоје огромна дуговања, да клубови не могу да преживе, а да нико није одговоран за тако нешто - нагласио је Златановић.

Законом је, иначе, предложено да процес приватизације могу да покрену сам клуб, надлежно министарство, као и заинтересован купац.

- Као обичан грађанин верујем да ће ”Звезда” и ”Партизан” бити проглашени за клубове од националног значаја, јер су оба бренд Србије - каже Златановић и додаје да се влада неће мешати у избор директора клубова.


УГОВОРИ ИГРАЧА

ДрЖавни секретар Златановић истиче да ће владин заступник у клубовима имати увид и у потписивање уговора са играчима, како би се спречиле могуће махинације с трансферима.