ПЕНЗИОНИСАНОМ епископу рашко-призренском Артемију забрањено је обављање свих богослужења до јесењег Светог архијерејског сабора - саопштено је у суботу из Синода СПЦ. Он је већ примио одлуку о казни, о којој га је писмено обавестио лично патријарх Иринеј.

Разлог забране служења литургија и свих других верских обреда коју је “црквена влада” изрекла владици Артемију је његово писмо упућено Синоду, којим је затражио да буде враћен на трон епархије на чијем је челу стајао до фебруара ове године. Како је наведено у синодском саопштењу, Артемије је у свом допису, датираном 13. септембра, “недвосмислено изјавио да се више неће повиновати ранијим, али ни будућим одлукама црквених тела - Сабора и Синода”.

Како су “Новости” већ писале, поред захтева да се врати на епископски трон на Косову, Артемије је у писму изнео низ оптужби на рачун Синода СПЦ, кога терети за незаконито уклањање са чела Епархије, подривање вековног црквеног поретка и рад на зближавању са католицима.

ЕПИЛОГ У ОКТОБРУ КАЗНА коју је Синод изрекао владици Артемију у црквеним круговима тумачи се као корак ка рашчињењу Артемија и монаха који га подржавају. Овај епилог могао би да се догоди већ у октобру на јесењем заседању Сабора. Уколико се владика не покаје, како се чује, следи му црквени суд.

- О одлуци о забрани свештенодејстава биће обавештени сви црквени архијереји и све помесне православне цркве - каже се у саопштењу Синода, уз назнаку да је ова забрана привремена. Она ће бити на снази до јесењег Сабора, “који ће по овом предмету донети своју коначну саборску одлуку”.

Поводом ове одлуке Синода СПЦ, епископу Артемију писмом се обратио и патријарх српски Иринеј. У осврту на допис који је бивши епископ рашко-прозренски упутио Синоду СПЦ, Нјегова светост истиче да је он примљен са жаљењем.

- Својим антисаборским, антицрквеним и антиканонским ставом, нажалост, чините оно за што оптужујете друге - разграђујете Светосавску цркву и ступате директно на пут раскола, који ни мученичка крв не може опрати - наведено је у писму патријарха Иринеја. - Ви се одричете своје верности и послушности Сабору архијереја који вас је и изабрао и поставио за епископа.

Патријарх је владику Артемија оптужио и да пориче и негира Цркву којој припада. Он му замера на, како каже, “нецрквеним и неправославним тврдњама о Богом датој власти у Епархији рашко-призренској”, као и на изјавама да је “одговоран и доживотно обавезан једино Свевишњим Богу”. Према речима патријарха, то је “радикално порицање Цркве и стварање непосредног односа са Богом, ван Цркве”.

- У којој сте ви то Цркви и пред којим Богом доживотни канонски архипастир када црквени вековни саборни поредак и устројство поричете - пита се у писму Иринеј. - Блатећи мене, Сабор и Синод, и оптужујући их за гурање СПЦ на пут “богомрске уније” и за друга непочинства и безакоња, ви развијате низ неправославних схватања која негирају саму природу Цркве.