БРАТА тражим дуже од десет година. Последњи пут виђен је у аутобусу у Приштини, којим је из Девет Југовића свакога јутра путовао на посао. До данас о њему немам вести.

Овако говори Снежана Здравковић, док у руци држи слику брата Новице Марковића. Он је само један од око 4.000 Срба несталих у вихорима рата деведесетих у Хрватској, БиХ и на КиМ. Са још десетак хиљада људи других националности из бивше Југославије они чине "град" од 14.650 житеља без адресе или без гроба.

Чланови њихових породица, пријатељи, представници државе и Међународног комитета Црвеног крста, носећи руже и фотографије најмилијих, окупили су се у понедељак у Ташмајданском парку у Београду, поводом Међународног дана несталих лица. На том месту откривена је и спомен-плоча посвећена жртвама и несталима.

БЕЛАЋЕВАЦ
 ИСКОПАВАНјЕ гробнице у Белаћевцу код Обилића, где се претпоставља да су сахрањени Срби и неалбанци киднаповани 1999. године, почеће данас - најавило је Удружење киднапованих и несталих лица на Косову. Како је на скупу у Грачаници рекао представник овог Удружења Бранислав Тодоровић "постоји информација да је у тој гробници живо закопано 26 људи, од тога деветоро рудара". (Д. З.)

- Нисмо задовољни брзином рада институција које се баве судбином несталих и остваривањем права њихових породица, као и процесуирањем злочина над Србима и осталим народима у региону - каже - каже Олгица Божанић, председавајућа Координацији српских удружења несталих.

Председник владине комисије за нестала лица Вељко Одаловић изнео је податак да је у централној Србији обављено 1.425 ексхумација, при чему је идентификовано више од 1.100 особа. Подаци Међународног комитета Црвеног крста показују да је највише особа нестало од 1992. до 1995. године у сукобима у БиХ - 10.419. У Хрватској се и данас 3.392 особе воде као нестале, док је тамни биланас рата на КиМ 1.839 лица.

- Нерешен проблем несталих особа озбиљна је препрека на путу ка помирењу и сарадњи у региону - напомиње шеф регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста Пол-Анри Арни.

И потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић позвао је надлежне у региону да ефикасније решавају судбине несталих, јер ће, у супротном, "земље западног Балкана бити далеко од Европе".


ТАДИЋ: УСЛОВ ЗА ПОМИРЕНјЕ

ПРЕДСЕДНИК Србије Борис Тадић позвао је државе региона да учине све да би се расветлила судбина несталих. У разговору са представницима Регионалне конференције удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије констатовано је да од решавања судбине несталих зависи процес помирења и успостављање бољих односа земаља. Тадић је рекао да ће Србија учинити све да би се утврдила судбина несталих Срба и Албанаца на КиМ и указала помоћ њиховим породицама.