ДЕДА ми је био паор, отац, такође, па шта друго ја треба да будем! - одговара, готово љуто, Јован Нинков, из Раткова, на питање чиме се бави, и да ли је можда фармер. Ипак, касније помирљивије каже да има колега из села које неће да „признају“ да су сељаци, паори, пољопривредници или ратари, па „позајмљују“ назив - фармер.

Пољопривредници се све чешће називају фармерима. Не само у медијима, већ овај назив користе министри и остали званичници. Оваква „мода“ кренула је пре неколико година, али је готово сигурно да „фармери“ неће истиснути „сељаке“.

Милан Простран, секретар Удружења пољопривреде Привредне коморе Србије, објашњава да би, по дефиницији, сваки пољопривредник који живи искључиво од земље, односно, који је регистрован за обављање те делатности, могао да се назива фармер.

- Ова терминологија користи се у земљама Европске уније - каже Простран. - Истина, изгледа да подлежемо помодарству, па као што пословна удружења називамо кластери, тако и пољопривреднике називамо фармери.

Др Вера Васић, са катедре за српски језик на Филозофском факултету у Новом Саду, објашњава да у нашем језику постоји цео низ термина којима се називају људи који се баве земљорадњом и сточарством.

- Први је, наравно - земљорадник, а пандан му је сточар - објашава Васићева. - Паор је позајмљено из немачког, односно, у питању је искривљен облик речи бауер, што у преводу значи сељак.

Многи од ових назива, додаје Васићева, касније су добили и погрдна значења. Често се могло чути за некога да је сељачина, паоренда. Термин паор крајем деведесетих је „рехабилитован“, па група великих пољопривредника из Војводине своје удружење назива „100 паора плус“...

- У таквој ситуацији млади људи који нису били присиљени да се баве пољопривредом, већ је то био њихов избор, одлучили су да се називају фармерима - каже Васићева. - Фармер би код нас, дакле, означавао пољопривредника који се тим занимањем бави зато што то воли и жели, а, у исто време, на свом имању примењује сва достигнућа модерне технике и науке. Ти људи су се, једноставно, одлучили за реч која нема оптерећење и негативну конотацију.


ИМАШ ФАРМУ

ФАРМА је, каже Васићева, газдинство на ком се примењују савремене технологије.- Када неко има фарму, не може да буде сељак - каже Васићева. - Самим тим, постаје фармер...


НЕМА ПРОБЛЕМА

- НЕ видим препреку да се уместо речи пољопривредник користи реч фармер - каже др Јан Кишгеци, директор Пољопривредног музеја у Кулпину. - У наш језик, једноставно, све више улазе синоними у многим сферама живота. Пољопривреда, наравно, не може да буде изузетак...