ЖЕНЕВА - Пандемија свињског грипа, изазваног вирусом Х1Н1, је окончана, а глобални исход се показао знатно блажим него што се страховало пре само нешто више од годину дана, саопштила је данас генерални директор Светске здравствене организације Маргарет Чан.

Одлука о проглашењу краја пандемије је донета на основу препоруке највећих стручњака за грип ван СЗО, преноси Ројтерс.

Чанова је, у изјави за новинаре, рекла да свет сад улази "у пост пандемијски период", али ће вирус свињског грипа наставити да циркулише наредних година као део сезонског грипа, намећући потребу да здравствене власти земаља света буду на опрезу.

Накупљене залихе вакцине против вируса Х1Н1 и даље су ефикасне, а овај вирус такође није у већем обиму стекао отпорност на антивирусни лек "оселтамивир", који је још увек најбоља терапија за њега, наглашава директор СЗО.

Она упозорава да вирус свињског грипа и даље представља претњу за високоризичне групе, међу којима су и труднице. Чанова сматра да је вакцинација још увек добро решење за припаднике тих група.

СЗО је била оштро критикована због начина на који се носила с првом пандемијом двадесет првог века, укључујући и само проглашење пандемије јула 2009., али Чанова тврди да је то био исправан потез, чврсто одбацујући оптужбе да је учињен под утицајем моћних фармацеутских компанија.

Досад је у свету потврђено око 18.450 смртних случајева од свињског грипа, укључујући многе труднице и младе. СЗО, међутим, упозорава да ће бити потребно да прође бар година од окончања пандемије да би се тачно проценио број умрлих, који је вероватно знатно већи.

Скорашња истраживања указују да је у неким деловима света између 20 и 40 одсто људи било заражено вирусом Х1Н1, док су многи други вакцинисани, што доприноси повећању општег имунитета против свињског грипа.