ШИШАТОВАЦ - Пензионисани епископ рашко-призренски Артемије стигао је у суботу око десет часова у манастир Шишатовац у којем ће, по одлуци Светог архијерејског синода СПЦ, убудуће боравити. Претходне вечери, у неколико комбија, у манастир су довезене његове и ствари четворице монаха који ће, такође по одобрењу Синода, бити с њим и чинити ново братство једног од најстаријих фрушкогорских манастира, насталог 1520. године.

Владика Артемије је у Шишатовац дошао заједно са еписком сремским Василијем, у чијој надлежности је и тај манастир, да би уследио трочасовни разговор и потписивање неколико докумената којима је, како се претпоставља, регулисан Артемијев статус у самом манастиру.

Ни пре, ни после разговора, епископ Василије није желео да да било какву изјаву, а такав став је, поштујући хијерархију, заузео и владика Артемије. Он је, иначе, смештен у приземљу новог конака, сазиданог пре две године, чија унутрашњост још није сасвим завршена.

Почетку разговора двојице епископа присуствовао је и монах Андреј, досадашњи игуман манастира Шишатовац, који, од суботе, више не обавља ту дужност. На његово место постављен је јеромонах Варсануфије, један од монаха из пратње владике Артемија.

Нови игуман Шишатовца је, за „Новости“, потврдио да ће епископ Артемије прву литургију служити већ у недељу, од 9.00, у манастирској цркви. За то већ влада велико интересовање, а незванично се најављује и долазак монаха из манастира Црна Река, као и неколико аутобуса верника са Косова и Метохије и других делова Србије.

У самом Шишатовцу, фрушкогорском месту са једва 300 душа, Артемијев долазак у манастир наишао је на неподељено одобравање. Очекује се брза обнова манастира, али и самог места.

- Радиће се на свему томе - кратко је прокоментарисао нови старешина Шишатовца, јеромонах Варсануфије, најавивши да ће епископ Артемије у понедељак 28. јуна, на Видовдан, литургију служити у манастиру Раваница у Врднику.

ИСТОРИЈА

МАНАСТИР Шишатовац познат је по томе што су у њему својевремено почивале мошти светог српског деспота Стефана Штиљановића. Уз то, 1742. године, Вук Исакович, који је и главни јунак романа „Сеобе“ Милоша Црњанског, подигао је, касније нажалост порушени, четвороспратни звоник манастирске цркве.