ЗБОГ искључења предајника српских мобилних оператера "Телекома" и "Теленора", близу 100.000 Срба на Космету у срединама јужно од реке Ибар већ три дана је без веза за мобилну и фиксну телефонију, али и без сигнала регионалних телевизијских и радио програма.
У недељу је уништена и имовина у власништву "Косма мреже", која повезује све српске радио-станице на КиМ, као и опрема за емитовање програма телевизије Пулс из Шилова.

"Уз асистенцију полиције, монтери су пресекли каблове на линковима 'Косме' и уништили агрегат чија је вредност око 10.000 евра", наводи се у саопштењу Удружења новинара Србије и Друштва новинара Косова и Метохије.
- Не само да је угрожено информисање изолованих српских заједница на КиМ, већ је овим показана сва бруталност власти у Приштини и неразумевање за нешто што је легално регистровано и што припада српској заједници - сматра Живојин Ракочевић, члан РРА.
Представници "Поште и Телекома Косова" (ПТК) у суботу су делили картице са бројевима телефона и два евра кредита мреже 044 и 045 косовског оператера "Ваља" (Талас). Министар за КиМ Горан Богдановић позвао је Србе да не узимају понуђене бројеве, јер тиме, како је казао, онемогућавају повратак српске мобилне телефоније.
- Ово је најочитији пример намере косовских власти да нам наметну своје телефонске бројеве или да нас услед недостатка комуникације протерају са ових простора - истиче Небојша Николић, градоначелник српске општине Приштина, измештене у Грачаницу.
Горан Арсић, начелник Косовског округа, одржао је састанак са председницима свих српских општина на Космету, а за понедељак у пет до 12 у Грачаници заказан је протестни скуп Срба.
Арсић је најавио да ће са протеста бити упућена порука да Срби неће прихватити уцене у вези с мобилном телефонијом.

ЋУТАНЈЕ
Док је део јужно од Ибра у недељу био без сигнала српских мобилних оператера, у Метохији и на северу покрајине он је функционисао. Горан Богдановић, министар за КиМ, каже да је поражавајуће што међународна заједница ћути.

ДЕМОЛИРАН ЈОШ ЈЕДАН ПРЕДАЈНИК ИПКО
У суботу око 21.00 у селу Кошутову у општини Лепосавић демолиран је још једна предајник ИПКО мреже, а полиција још није утврдила колика је причињена материјална штета.

МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА
Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је запрепашћен мирном реакцијом Еулекса на рушење репетитора мобилног оператера "Телеком" на Косову и рекао да је српска власт "подигла узбуну у међународној заједници" поводом тога.
- Запрепашћен сам реакцијом Еулекса који гледа мирно на кршење људских права рушењем опреме "Телекома Србије". То не значи само штету за "Телеком", него, изнад свега, за грађане за чију безбедност је Еулекс по јасном споразуму задужен - казао је Тадић. - Нећемо оставити српско становништво на КиМ ниједног тренутка. Данас, сутра, прекосутра, ми ћемо подићи у овом тренутку највећу могућу међународну акцију.