У јуну прошле године УНЕСКО је уписао "Мирослављево јеванђеље" у меморију света. То значи да је ова књига, писана крајем 12. века, пре УНЕСКО-а уписана у памћење света. Није случајно да се она нашла на таквом месту и да је на такав начин испоштована и кроз њу и они који су је писали и учествовали у њеном настанку, и који су успели и, поред свих мера и промена у току њеног постојања, да је сачувају. Судбина "Мирослављевог јеванђеља" је судбина нашег народа, свеукупне наше културе.
То је рекао митрополит црногорско-приморски Амфилохије у пригодној беседи о овом споменику културе на духовној академији "Вечна порука "Мирослављевог јеванђеља" која је одржана у Бијелом Пољу.
- Има неколико тачака по којима је ова књига достојна памћења. Почиње са тројицом јеванђелиста, чувеним речима којима је започела сва словенска култура, писменост и словесна историја словенских народа. То су речи Јовановог јеванђеља: "искони бје слово и слово бје од бога и бог бје слово".
Мирослављево јеванђеље по садржају је најдубље људско памћење, путоказ неизбрисивом памћењу не само о човеку, него и о творцу. Књига буди најдубље памћење, дарује знање о свету, о богу, о човеку, о људској судбини, и служи као путоказ нашем уму куда и како треба да ходимо, темељ истинског непролазног преображаја људскога бића и заједнице.
- Књига је први, таквог обима и лепоте, ћирилски рукопис, нема га до 12. века, не само код нас већ и других словенских народа - каже митрополит Амфилохије. - Чињеница да је овакав ћирилски запис настао овде за овај град и храм Св. апостола Петра, показује велики духовни успон онога времена и људи тога времена. Ћирилско писмо као темељ наше писмености, сведок тога темеља, на коме је саграђено све свето и честито што смо имали кроз нашу историју до данашњег дана и подсетник је савременицима и овом граду, Црној Гори и шире, које је наше писмо, из чега је изаткана наша свеукупна култура и наше памћење.
Ако наставимо путем којим смо кренули, бојим се да ће брзо доћи време да у Црној Гори, не само неписмени или полуписмени, неће бити у стању да прочитају оно што је написано у Никољцу и Манастиру Морачи, него и они који ће носити титуле академика, они неће бити у стању да дешифрују знакове својих предака и допру до темеља свога историјског бића и своје културе, оценио је Амфилохије.
- "Мирослављево јеванђеље" и његова очуваност и његова фототипска појава и реч о њему је добар подстицај свима нама да се замислимо над токовима наше савремене писмености и савременог образовања - казао је митрополит црногорско приморски Амфилохије.