ДЕЧАК стар свега неколико дана, који је пронађен у винској бачви у помоћној згради породице Прлић у Лапову, опоравља се у Клиничком центру у Крагујевцу.
Како сазнајемо, већ су се јавиле десетине парова из Србије које би да усвоје новорођенче, које званично још нема име, мада су комшије породице где је пронађен већ предложиле да се зове Срећко. Имао је, кажу, доста среће, без обзира на то што је остављен у старој винској бачви у дому Прлића.
Како је у среду рекао др Зоран Игрутиновић, лекар у Педијатријској клиници у Крагујевцу, беба је напустила инкубатор, али је и даље на интензивној нези јер има инфекцију пупчане врпце. Рођена је у нехигијенским условима, и лекари све чине да и тај здравствени проблем реше.
- Дете није у животној опасности. Нјегово стање се видно поправља, температура тела је нормализована, нестале су и отеклине на ногама, бубрези су профункционисали - кажу лекари. - Беба има добар апетит, прима антибиотике и чим се то среди биће премештена на дечје одељење.
Иначе, када је беба примљена у крагујевачки КЦ имала је отеклине на ногама, а бубрези нису функционисали због дехидрације. Примитивно везана пупчана врпца лекарима је био знак да није рођена у здравственој установи, што отежава посао овдашњој полицији која покушава да пронађе несавесне родитеље. Засада нема резултата.
Према речима Бранислава Павловића, директора Центра за социјални рад у Баточини, у чијој је надлежности овај случај, чека се званични извештај полиције, а онда ће бити донета одлука о старатељству над дететом. Уколико се биолошки родитељи и јаве, постоји услов за лишавање родитељског права, јер је дете напуштено.
Сматра се да је најбоље решење смештај бебе у неку од многобројних хранитељских породица на овом подручју којих има довољно и прошле су обуку за чување деце. Не искључује се и могућност усвајања у складу са важећом процедуром.

ПРОНАЂЕНО НОВОРОЂЕНЧЕ И У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ
ОСТАВЛЈЕН НА ПОДУ

СПРЕМАЧИЦА Хигијенског епидемиолошког завода, који је у близини породилишта Медицинског центра, пронашла је на поду готово полусмрзнуту бебу.
Према речима др Олге Лаушевић, начелника дечјег одељења Медицинског центра, беба се сада осећа добро. Полиција трага за несавесном мајком која је оставила тек рођеног дечака.
Б. Б. М.