О ЗЛОЧИНИМА ОВК на КиМ јуче су тужиоци Специјалног суда започели испитивање двојице старешина ове терористичке организације - Сокола Башоту и Наима Маљокуа. Башут је био заменик команданта главног штаба ОВК и он се налази у Хагу, док је Маљоку био начелник штаба ОВК и њега ће тужиоци испитати у Љубљани.

Обојица су данас укључени у косовске политичке институције. Башота је градоначелник Клине и функционер странке ДПК Кадрија Весељија, док је Маљоку саветник приштинског премијера у оставци Рамуша Харадинаја.

Пре одласка у Хаг Башота је поручио да је срећан што је као члан ОВК допринео изградњи државних институција на Косову и да рат ОВК не треба бранити ни од кога, јер њега штите слава и крв палих бораца за слободу. Слично се огласио и Маљоку из Словеније, наводећи да се целог живота трудио да буде од користи домовини. Он је рођен у селу Лебјане код Пећи 1958. године. Завршио је Војну академију у Загребу, а службовао у Љубљани. Средином осамдесетих био је у затвору јер је у ЈНА организовао албанску групу која се илегално бавила набавком оружја и војне опреме. У рату у Хрватској борио се против Срба у албанској јединици хрватске војске. На КиМ се вратио 1998. као словеначки држављанин и учествовао у организовању терористичке ОВК.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пред Специјалним судом у Хагу и Наим Маљоку