Бивши припадник такозване ОВК Томор Морина који је прошле недеље ослобођен из екстрадицијског притвора у Скопљу изјавио је да не зна зашто су македонски власти задржале његов британски пасош.


Задржали су ми путну исправу, тамо је остао британски пасош. Сада чекам. Немам ништа са Македонијом, то ћу решити преко британске амбасаде у Приштини или преко адвокада у Скопљу", рекао је Морина у разговору за косовски портал КосоваПреш.


Он је пре три недеље ухапшен на граничном прелазу Блаце по интерполовој потерници. Србија га терети за ратне злочине против цивилима на КиМ у периоду од 1998. до 1999. године.


Прочитајте још: ТЕРОРИСТА ОВК СЛОБОДАН: Морина ослобођен, одузети му лични документи


Врховни суд у Северној Македонији одбио је захтев за екстрадицију Морине Србији уз образложење да је он држављан Косова, државе коју Северна Македонија признаје и држављанин Велике Британије, те да су дела за који га терети Србија почињени на територији КиМ.


Морина је био део такозване ОВК у зони Дукаџинија и учестовао је у многим биткама, али последња за њега била је како наводи портал КосоваПреш, битка на Кошарама, након ћега се преселио у Велику Британију.