Министарство правде Северне Македоније каже да ће одлука о захтеву Србије за изручење Томора Морине донета бити искључиво на основу домаћег и међународног права и да ће бити узета у обзир одлука суда који треба да се изјасни о испуњености законских услова за изручење.

Танјугу је у Министарству правде Северне Македоније речено да ће у овом случају, као и у свим случајевима у којима та држава има закључене билатералне споразуме за екстрадицију, током одлучивања применити одредбе билатералног споразума и одредбе Европске конвенције за екстрадицију.

Прочитајте још: Србија послала молбу за изручење Томора Морине

Северна Македонија и Србија имају билателарни уговор о изручењу из 2011. године.

У Министарству правде Северне Македоније кажу да је молба Србије за изручење Морине јуче ујутру прослеђена надлежном суду, како би испитао основаност молбе и испуњеност законских услова.

"У случају да суд донесе решење према којем нису испуњени услови за изручење лица које је предмет екстрадиције, то решење се доставља Врховном суду Северне Македоније који може да га потврди, преиначи или укине то ресење. Уколико Врховни суд потврди то решење, оно постаје правоснажно и лице се ослобађа", наводи северномакедонско Министарство правде.

Правоснажно решење се доставља Министарству правде које доноси ресење којим се екстрдиција не одобрава, напомињу у том министарству.

У случају када, како кажу, суд донесе решење да су испуњени законски услови за екстрадицију, северномакедонско Министарство правде, у складу са домаћим и међународним законодавством доноси финалну одлуку ценећи аргументе суда.

"Ако суд позитивно одговори на захтев за екстрадицију ми ћемо размотрити њихове аргументе и на основу анализе тих аргумената донећемо одлуку као Министарство правде. Одлука ће бити донета бити искључиво на основу домаћег и међународног права", наводи Министарству правде Северне Македоније.

Морина је 24. јула ухапшен на граничном прелазу Блаце - Ђенерал Јанковић, по Интерполовој потерници Србије која га тражи због сумње да је као припадник тзв. Ослободилачке војске Косова, починио ратни злочин против цивилног становништа на Косову и Метохији.

Након хапшења, које је изазвало бројне реакције и на косову и у Македонији.

одређен му је екстрадициони притвор.

Министарство правде Србије поднело је почетком прошле седмице Северној Македонији молбу за изручење Морине

Билатерални споразум Србије и Македоније, предвиђа да замољена држава мора о молби за изручење донети одлуку без одлагања и о тој одлуци обавестити државу молиљу.

"Свако потпуно или делимицно одбијање молбе за изруцење мора бити образложено", наводи се у у том уговору.

Истрагу против Морине у Србији води Тужилаштво за ратне злочине.