Владо Змајевић, оптужени да је извршио кривично дело ратни злочин против цивилног становништва приликом рата на Косову 1999. године, осуђен је на 14 година затвора.

Првостепену пресуду изрекло специјално веће Вишег суда којим је председавао судија Драгоје Јовић.

Адвокатица Љиљана Колџић, бранилац Змајевића, изјавила је да је шокирана пресудом јер сматра да је осуђен без иједног доказа, пренеле су подгоричке Вијести.

Оштећене породице са Косова су рекле да је блага казна, навео је адвокат Љоро Маркић, њихов пуномоћник, који је преводио са албанског језика.

Прочитајте још - Црногорац ухапшен због сумње да је починио ратни злочин на Космету

Змајевић је оптужен да је 30. марта 1999. године, као добровољац, у селу Жегра код Гњилана, учествовао у убиству грађана албанске националности.

"Змајевић за време оружаних сукоба, између наоружаних припадника наоружане војне организације такозване ОВК и припадника Војске Југославије, кршећи правила међународног права ИВ Женевске конвенције о заштити грађанских лица за време рата, као војник добровољац припадник III пешадијаског батаљона ВЈ, према лицима која нису непосредно учествовала у непријатељствима припадницима албанске националности, није поступао у свакој прилици човечно и без икакве дискриминације засноване на националном поријеклу, вери и убеђењу, већ је вршио убиства цивилног становништва албанске националности и пљачкање њихове имовине", пише у оптужници.

Прочитајте још - Коментар: Симо

Потом је, наводи се, усмртио и Хазири Ћазима и Идризи Миљазима, док је ножем ударио Хазири Ћамиљу, а потом у њу испалио два хица из аутоматске пушке у стомак и груди", пише у оптужници.