ЗАГРЕБ - Пред Жупанијским судом у Загребу је почело поновљено суђење Бранимиру Главашу и другим оптуженима за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку 1991. године, у случајевима познатим као "Селотејп" и "Гаража".

Главаш се терети за убиства више српских цивила, од којих су неки бачени у реку Драву везаних руку и са селотејп траком залепљеном преко уста. Неке од жртава су у гаражи Секретаријата за народну одбрану у Осијеку, на чијем челу је био Главаш, биле присиљене да пију киселину из акумулатора.

После читања оптужнице, Главаш и други оптужени изјаснили су се данас да нису криви, а потом је сведочио Крунослав Фехир, који је раније признао да је као 16-годишњак 1991. у гаражи Секретаријата убио Чедомира Вучковића, преноси Хина.

Причајући о дешавањима у дану када је убијен Вучковић, Фехир је рекао да је Зоран Брекало довезао два цивила, Вучковића и Ђорђа Петковића, за које је тврдио да су терористи, да их је испитивао у гаражи и одлазио у Секретаријат код Главаша.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОВРЕДИЛИ МУ УГЛЕД И ЧАСТ: Главаш тражи одштете, јер га називају ратним злочинцем

"Око 21.00 ушао сам са Брекалом у гаражу и тада сам први пут видео акумулатор. Брекало је носио малу посуду и у њу је излио неку течност коју је дао Вучковићу да пије. Касније сам чуо да је то киселина. Брекало је излетео из гараже и мене готово изгурао. Он је отишао у секретаријат, а ја сам остао пред гаражом. Мало касније чуо сам неке ударце и врата гараже су се отворила. Вучковић је изашао и кренуо према мени. Викао сам му да стане. А онда сам запуцао и испалио више хитаца и он је пао. Пуцао сам јер ми је Брекало рекао да је реч о терористи, а ја сам имао задатак да заштитим објекат", казао је Фехир.

Фехир је сведочио да је, пошто је пуцао у Вучковића, до њега стигао Главаш и рекао да треба ликвидирати и другог заробљеника, Петковића, јер је видео шта се догађа.

"Главаша је занимало шта се догодило и шта је други заробљеник видео. Други заробљеник је био у гаражи и није се мицао. Главаш је рекао да га треба ликвидирати јер је видео шта се догодило. Касније сам чуо од Бранка Закаљија да су Петковића ставили у хладњачу, а у јединици се причало да је завршио као Вучковић", навео је Фехир.

Фехир је током истраге тог случаја признао да је убио Вучковића у августу 1991. године, као 16-годишњи припадник такозване "Бранимирове осјечке бојне". Потом је добио статус заштићеног сведока и на ранијим суђењима теретио је Главаша као крунски сведок.

Главашеви адвокати Дражен Матијевић и Вељко Миљевић ставили су примедбе на истинитост Фехировог исказа у целини. Матијевић је после данашњег рочишта изјавио да зна како се зове човек који је убио Вучковића са два хица и да се Фехир тада уопште није налазио на месту убиства.

Главаш је после рочишта изјавио да у судско-медицинском налазу "јасно и гласно пише да је у покојног Вучковића наливено децилитар и по до два децилитра концентрисане киселине" и да је "немогуће да је Вучковић киселину сам попио".

"Фехир тврди да су код гараже били само он и Брекало, а ја тврдим да то нису могли да учине њих двојица, већ да је била присутна још једна, трећа особа. Зна се ко је наливао (киселину у Вучковића)", изјавио је Главаш. Главаш је прошле недеље против Фехира поднео кривичну пријаву због убиства Вучковића, о чему су Главашеви адвокати данас обавестили судско веће.

Због ратних злочина у случајевима "Селотејп" и "Гаража", Главаш је био правоснажно осуђен на осам година затвора, али је та пресуда укинута, као и првостепена од десет година, а предмет враћен на ново суђење Жупанијском суду у Загребу.

Уставни суд је почетком 2015. године укинуо правоснажну пресуду Врховног суда из 2010. године којом је Главаш осуђен на осам година затвора и предмет вратио на ново суђење. У образложењу те одлуке наведено је да је Врховни суд погрешио кад је на злочине почињене после међународног признања Хрватске примењивао одредбе Женевске конвенције о заштити жртава немеђународних оружаних сукоба.

Против Главаша је тада остала на снази првостепена пресуда од десет година затвора. И сви други оптужени били су осуђени на вишегодишње затворске казне. Врховни суд је 2016. године поништио ту првостепену пресуду загребачког Жупанијског суда због битних повреда кривичног поступка и случај вратио на ново суђење.

До одлуке Уставног суда 2015. године, Главаш је више од пет година провео у затвору у Мостару, у Босни и Херцеговини, у коју је побегао уочи изрицања првостепене пресуде у Хрватској, и чије држављанство има уз хрватско. Ново суђење у случајевима "Селотејп" и "Гаража" заказано је пошто је Врховни суд Хрватске почетком јануара укинуо одлуку ванрасправног већа загребачког Жупанијског суда из марта прошле године, према којој је поновљено суђење Главашу требало одвојити од поступка против других оптужених.

Главаш и други оптужени од почетка одбацују оптужбе за злостављања, мучења и убиства осјечких Срба у случајевима "Селотејп" и "Гаража". Главаш од почетка тврди да је жртва политичког прогона који су наредили бивши хрватски премијер и председник Хрватске демократске заједнице Иво Санадер и тадашњи врх ХДЗ.