МЕНСУР Ђакић (70), који је као командант Првог батаљона 108. бригаде Хрватског вијећа одбране руководио и командовао војном акцијом на село Буквик 15. септембра 1992. године, пресудом Апелационог већа Суда БиХ за ратни злочин осуђен је на осам година затвора.

Осим делимичног задовољења правде, ова одлука Апелационог већа има посебно место у правосудној пракси, пошто представља прву пресуду коју је Суд БиХ донео за командну одговорност према припадницима тзв. Армије БиХ.

Према оптужници коју је заступао Мирослав Јањић, тужилац Тужилаштва БиХ, Ђакић је "из непосредне удаљености посматрао припадника батаљона којим је командовао како врши убиства три заробљена лица српске националности, пропустивши да изврши нужне и разумне мере да казни починиоца".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђакић ухапшен због ратних злочина

Илија Јовичић, председник Месне заједнице Буквик, сматра да би ова казна Апелационог већа Суда БиХ могла да значи одређену прекретницу у санкционисању злочина почињених над Србима у БиХ.

- За разлику од првостепене, другостепена пресуда донекле задовољава очекивања породица настрадалих Буквичана. Ако се зна да је од 12. до 15. септембра у селима буквичког платоа страдало 64 особе српске националности, од којих чак 25 на правцу где је на наше село нападао Ђакић онда је пресуда скромна. Можда су и наше активности и писмо које смо упутили на више адреса у БиХ помогле да се Ђакићу повећа казна - рекао нам Јовичић.