Министарка правде Нела Кубуровић разговарала је данас са тужиоцем Механизма за међународне кривичне трибунале Сержом Брамерцом, који је у редовној посети Србији у вези са шестомесечним извештајем о раду тог Механизма.

Током састака Брамерц и Кубуровић су се сагласили да постоје позитивни помаци у регионалној сарадњи Србије и Босне и Херцеговине, али да она и даље изостаје са Хрватском.

Брамерц је том приликом поздравио одржавање тродневног регионалног састанка тужилаца за ратне злочине, који се после више година одржава у Београду и поново истакао значај сарадње између држава, када је у питању ефикасно процесуирање ратних злочина, саопштено је из Кубуровићкиног кабинета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Kuburović i Bramerc: Saradnja sa Mehanizmom na dobrom nivou

Говорећи о раду српског Тужилаштва за ратне злочине, Брамерц је указао да је и даље недовољан број нових оптужница у процесуирању ратних злочина.

Министарка је истакла да је у току ревизија Акционог плана за Поглавље 23, те да ће у њега бити додате све оне активности које су дефинисане Националном страгетијом за процесуирање ратних злочина, чиме ће се дати већи значај и обавеза испуњавању мера из те стратегије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Vučić i Bramerc o saradnji Srbije i Tužilaštva Mehanizma

Брамерц је позитивно оценио одржану обуку за заменике јавних тужилаца за ратне злочине, коју је спровела Правосудна академија уз подршку Канцеларије тужиоца Механизма, а у циљу јачања капацитета Тужилаштва за ратне злочине у Србији.

У току састанка, Кубуровић и Брамерц разговарали и о будућој сарадњи Србије са Канцеларијом тужиоца, као и о наредном шестомесечном извештају о раду Механизма за међународне кривичне трибунале, наводи се у саопштењу.