Пресуда Елфети Весели за убиство 12-годишњег дечака Слободана Стојановића 1992. године је срамно мала и Тужилаштво БиХ уложиће жалбу на висину те пресуде, али и на ослобађајућу пресуду Сакибу Халиловићу, команданту Диверзантског вода, који је посматрао убиство дечака и пропупустио да казни Веселијеву.


"Сведочење заштићеног сведока за Суд БиХ није било веродостојно и све се ради да се тај сведок дискредитује, јер треба да сведочи у још неким случајевима. Ту је кључ свега, дакле циљ је његова дискредитација, како би се у неким другим процесима сачували неки команданти Армије РБиХ, укључујући и Насера Орића", испричао је извор "Независних" близак целом процесу који је у Суду БиХ вођен у случају убиства дванаестогодишњег дечака Слободана Стојановића.


У том случају Суд БиХ осудио је Елфету Весели на 10 година затвора, а њеног команданта Халиловића ослободио оптужбе, образлажући то да у Кривичном закону СФРЈ није прописано дело за које је он био оптужен.


"Недавно је за исто дело за које је терећен Халиловић у Суду БиХ осуђен Менсур Ђакић, тако да је образложење Суда БиХ у овом случају у најмању руку смешно", испричао је извор "Независних".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕСУДА ЗА ЗЛОЧИН У ЗВОРНИКУ 1992: Заклала дечака, добила само десет година


Готово сви српски званичници и представници организација проистеклих из претходног одбрамбено-отаџбинског рата осудили су, како кажу, срамну пресуду за свирепо убиство дечака Слободана. Према оптужници, Слободану је Елфета Весели пришла с леђа и заклала га, а затим му пуцала у главу из непосредне близине. Суд је за овај злочин Елфету осудио на 10 година затвора, а у казну ће јој бити урачунато и време проведено у притвору од 24. марта 2017. године.


"Пресуда није адекватна, с обзиром на то да је убијен на монструозан и суров начин и да је у задњим тренуцима живота претрпео веома тешке патње и бол", рекао је Зоран Станковић, патолог из Београда, који је радио обдукцију тела дечака Слободана и један је од сведока пред Судом БиХ у процесу против Веселијеве и њеног команданта Халиловића. Он каже да је с једне стране задовољан што су кривци кажњени, али да с друге стране осећа тугу и бол због висине казне, као и чињенице да је ослобођен надређени, који би према командној одговорности морао да буде санкционисан.


"Људи који су доносили овакве пресуде сигурно убудуће неће имати миран сан, с обзиром на то да осећај гриже савести почне да функционише", рекао је Станковић.


Дарко Самарџић, председавајући Судског већа, рекао је да је утврђено да је Елфета Весели убила дечака с директним умишљајем пуцајући му из ватреног оружја у главу из непосредне близине, наглашавајући да због бројних контрадикторности Судско веће није "могло поклонити веру заштићеном сведоку С-1, који је једини очевидац". Управо тај очевидац је рекао да је видео како Веселијева коље малог Слободана, међутим Суд БиХ на крају је преко налаза патолога одлучио да је дечак Слободан упуцан у главу из непосредне близине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДАНАС ПРЕСУДА ЗА СВИРЕПО УБИСТВО 1992: Заклала дечака на бициклу!


"То је срамна пресуда да неко ко је заклао дете добије 10 година затвора. Људи су пресуђивани на пуно веће казне за дела која не делују тако застрашујуће као што је ово", рекла је Жељка Цвијановић, председница Републике Српске.


И у СДС-у сматрају да је пресуда скандалозна и још један у низу доказа да правда за жртве српске националности у БиХ не постоји.


"Тако гнусан злочин какав је учинила Елфета Весели леди крв у жилама и узима се као пример монструозности ратног злочина и у међународној јавности. Казном од само 10 година Суд БиХ је још једном показао да је пристрасан суд и да га правда за жртве српске националности не интересује", саопштили су из СДС-а.


Миломир Савчић, председник Борачке организације РС, рекао је после пресуде да је заиста крајње време да се не само причом, него и делима одговори на оволику количину неправде.


Подсећања ради, Слободан Стојановић убијен је крајем јула или почетком августа 1992. године, а у руке злочинаца Армије РБиХ доспео је зато што се вратио у своје село из којег је раније с мајком, оцем и сестром побегао, како би узео свог пса, који је остао.

(nezavisne.com)