СУД БиХ изрекао је у среду првостепену пресуду којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, док је оптужбе ослобођен њен надређени Сакиб Халиловић, као командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ.

Халиловић је ослобођен оптужби да је посматрао убиство дечака и пропустио да, као командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ, казни Веселијеву која је била припадник овог вода.

Судско веће је Елфету Весели прогласило кривом што је као припадник овог вода у другој половини јула или првој половини августа 1992. године из непосредне близине испалила метак у дечакову главу и на тај начин га усмртила. Претходно је Веселијева дечаку који је био на бициклу пришла с леђа и пререзала му грло ножем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ: Елфета ножем пресекла врат дечаку, Орић мирно гледао како га коље!

- На основу доказа и многобројних изјава сведока, Судско веће је закључило да је Елфета Весели убила дечака Слободана Стојановића са директним умишљајем - рекао је Дарко Самарџић, председавајући Судског већа.

Сестра Слободана Стојановића Слађана Црквењаш, као сведок на суђењу, изјавила је да су комшије муслимани у више наврата казали њеном оцу да је "Албанка Елфета Весели, ћерка шумара Рахмана из села", убила њеног брата из освете, због смрти оца.

ЛАЖНЕ СУЗЕ ТОКОМ суђења је посебно била мучна ситуација када је Слободановој сестри Слађани саучешће упутила Елфета Весели - "жена монструм" како су је и саборци звали. Да сцена буде "употпуњена", чак је Елфета пустила и сузу. Чим је судско веће преусмерило поглед са оптужене, осмеха јој није мањкало.

Унакажено тело дечака Слободана Станковића без одеће, одсечених прстију, поломљених екстремитета и насилно извађених зуба пронађено је у масовној гробници у Новом Селу у јулу 1993. године. Сахрањен је на гробљу у Дрињачи.

Веселијева је монструозни злочин починила са 32 године.

Самарџић каже да је Веселијева осуђена за злочин против цивилног становништва према Кривичном закону бивше Југославије који је важио у време када је дело почињено.

Елфета Весели рођена је 1960. године у Урошевцу на Косову, одакле се с породицом преселила у БиХ, у Доњу Каменицу. Током рата у БиХ, према подацима Центра за истраживање ратних злочина, придружила се јединицама Насера Орића. Након рата, отишла је у Швајцарску код брата Мухамеда Веселија. Тужилаштво БиХ упутило је путем Министарства правде БиХ у новембру 2015. године захтев институцијама Швајцарске за њено изручење. Веселијеву, која се годинама скривала, швајцарске власти испоручиле су БиХ у марту 2017. године.

Елфети Весели је у казну урачунато и време проведено у притвору од 24. марта 2017. године, као и време проведено у екстрадиционом притвору у Швајцарској. Мера притвора у среду јој је продужена за још девет месеци.


СДС: НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРБЕ

ПРЕСУДА Суда БиХ Елфети Весели за монструозно убиство дечака Слободана Стојановића је скандалозна и још један у низу доказа да правда за жртве српске националности у БиХ не постоји, саопштено је из СДС. "Чак и кад Суд БиХ осуди лице за злочине над Србима, казна је несразмерна злочину који је почињен".

- Какву поруку Суд БиХ шаље јавности кад за свирепо убиство дванаестогодишњег детета Слободана Стојановића изриче казну од само 10 година затвора - питају се у СДС. - Скандалозно блага казна за злочин назапамћен у Европи још од Другог светског рата. Тако гнусан злочин какав је учинила Елфета Весели, леди крв у жилама и узима се као пример монструозности ратног злочина и у међународној јавности. Без правде за све жртве рата нема ни трајног помирења међу народима у БиХ.